2016 m. rugpjūčio 16 d., antradienis

Rebeka Una. Atjunk


Pristatau jums dar vieną knygą, kuri 2014 m. taip pat dalyvavo Almos litteros rengtame jaunimo literatūros konkurse. Beje, ši knyga tapo nugalėtoja. Organizuoto konkurso tikslas buvo atrasti naujų autorių Lietuvoje. Tačiau nesuklyskite, Rebeka Una - tai autorės slapyvardis. 


Suprantu, kodėl knyga nugalėjo, juk ji apie visiškai kitokį gyvenimą - gyvenimą, kuomet mes neatsitraukiame nuo ekranų ir nebemokame bendrauti tarpusavyje, realybėje.
Knygoje pasakojama apie tolimą ateitį, kuomet jaunimas nebežino ką reiškia liestis ar bučiuotis. Pagrindinė veikėja keturiolikmetė Gryta, kuriai sunku prisitaikyti tokioje aplinkoje - jai daug įdomesnis praeities pasaulis. Gryta daug bėgioja, net lanko vieną senolę ir klausosi jos pasakojimų apie praeitį. Vieną dieną ji sutinka vaikiną Mantą, kuris taip pat domisi praeitimi, nors tai, galima sakyti, uždrausta. Jaunuoliai nepaiso taisyklių ir, kad ir kaip sunku, slepiasi nuo sterilios visuomenės...
Taigi, pati knyga įsiminė dėl įdomios temos ir minties, kaip autorė įsivaizduoja ateitį. Nesakysiu, kad knyga tobula - taip tikrai nėra, todėl, kad sunku rašyti apie ateitį... Labai sunku... Tačiau autorė mini savo knygoje ir dalykus, kurie yra ir dabar, manau, tai šiek tiek klaidina, nes ateityje, manyčiau nebebus svarbūs dabartiniai prietaisai, pvz: riedžiai. Taip, jie naujiena mums, tačiau ateityje, manau jie taip pat jau bus praeitis.
Visgi, knyga įtraukė, nors vietomis buvo ir nuobodoka, turbūt todėl, kad pats didžiausias jų veiksmas yra bendravimas, kas mums - eilinis įvykis.
Balais vertinčiau taip - 6 iš 10. Matyt aš jau per sena tokioms knygoms. Bet kuriuo atveju, skaityti reikia įvairias knygas, net ir tokias. Juk ši knyga pamoko mus, mažiau sėdėti prie ekranų, o daugiau džiaugtis smulkmenomis ir žmonėmis... Jei knyga sudomino - būtinai paskaitykite.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą