2018 m. gruodžio 8 d., šeštadienis

Vestuvių scenarijus. Nuo ko viską pradėti?

Šiandien noriu pakalbėti apie labai svarbią gyvenimo šventę - vestuves. Juk kiekviena mergina slapta svajoja tapti nuotaka, o jei jau yra ištekėjusi, su šypsena prisimena tą nepakartojamą dieną. Bet, kad ši diena taptų tobula, reikia tam įdėti labai daug darbo. O per vakarą, jūs žinote, iš moliūgo karietos tampa tik pasakose. Kai pati pradėjau planuoti savo šventę, informacijos radau labai nedaug, tad nusprendžiau parašyti Jums, kaip planavau savo istorinę šventę - gal kažkam pravers šis tekstas.


Tuoktis sugalvojome labai staiga, atsimenu man buvo atostogos, šventėme mano mamos gimtadienį ir mama išsireiškė, kad norėtų, jog mes ,,vaikučiai" susituoktumę, neva kiek galim gyventi susimetę. Mes taip palinkčiojom pečiais ir sakom - ,,gerai". Pasakysiu atvirai, nei mes pinigų buvom susitaupę, nes pas mus beveik visada nulinis biudžetas, nei turėjom svajonių vestuvių viziją, o svarbiausia, kad išvis patys esame dalyvavę tik vienose, jau tikrose vestuvėse, tad beveik net neturėjome jokio pavyzdžio, nežinojome kas kaip daroma, kokios tradicijos, kas būtina ir pan. Tad teko susiplanuoti viską nuo nulio - be jokių vestuvių planuotojų, dekoratorių ir profesionalų. Mūsų tikslas buvo mažos, jaukios, šeimos vestuvės, kuriose viskas būtų labai paprasta. Tačiau, kuo toliau organizavome savo vestuves, su kiekviena mintimi, ateidavo kita mintis: ,,o gal padarykime geriau, visgi vestuvės tai ne kasdieninė šventė?". Tai jei planavome kiek maždaug norėsime išleisti vestuvėms, teko viską padauginti iš dviejų. Siūlau nusimatyti tą patį, nes tikrai planuojant būsite kažką primiršę ir atsiras neplanuotų išlaidų.

Ką pirmiausia reikia daryti? 

SUDERINTI TRIS SVARBIAUSIUS DALYKUS - Vestuvių datą, vietą, kur planuojate švęsti ir galimybę tuoktis metrikacijoje arba bažnyčioje. 
Šie trys dalykai yra patys svarbiausi ir tai turi būti jūsų plano pradžia. Išsirinkite datą, gal turite laimingą skaičių, gal gavote atostogų tuo metu, o gal Jums patinka vienoks ar kitoks metų laikas. Mes vestuvių norėjome vasarą. Be to, abu siaubingai nepernešame karščių ir pagalvojus, kad reiks vilkėti sunkią vestuvinę suknelę ar mano vyrui marškinius, ilgas kelnes ir švarką, labai mus apribojo, tad iškart pagalvojome apie rugpjūčio pabaigą. Kadangi rugpjūčio pabaigoje mano gimtadienis, nusprendėme padaryti dvi šventes per tą pačią dieną, kadangi nesinorėjo kelių švenčių, tai ir teko paaukoti gimtadienį. Mūsų data tapo Rugpjūčio 25 - oji. 
Klausimas kur tuoktis - ar metrikacijoje ar bažnyčioje mums abejonių nekėlė. Vienareikšmiškai norėjome tuoktis bažnyčioje. Kadangi abu buvome priėję sutvirtinimą, tuoktis bažnyčioje mums kliūčių nebuvo. O bažnyčią rinkomės todėl, kad mums atrodė, jog bažnyčioje yra tos tikrosios vestuvės, kada prieš Dievą prisieki visą savo meilę ir tai tampa amžina sąjunga. Be to, bažnyčios grožis, didybė, taip pat išskirtinumas, unikali kunigo kalba, santuokos pašventinimas, vargonų gausmas... To nepalyginsi su metrikacijos konvejeriu. Tai - ne mums. Nors nenoriu niekam piršti savo nuomonės, tik jūs galite žinoti, kas jums yra geriausia. 
Vestuvių šventės vieta, taip pat labai svarbi. Vieni svajoja apie vestuves saloje, kiti apie vestuves ištaigingame dvare ar prabangiame viešbutyje. Mūsų norai buvo labai labai žemiški ir paprasti, mes pagalvojome, kad juk nesame milijonieriai, kam vaidinti, kad gali sau leisti išpūstą prabangą ir po šventės atidavinėti skolas ar, kaip dažnai nutinka, jog žmonės pasiima paskolą vestuvių šventei. Ne ne ne, tai turi būti dviejų žmonių šventė, o ne teatro spektaklis prieš aplinkinius, jog parodytum ką gali, nors gal gali ir nelabai. Taigi, mes nusprendėme pinigų tuščiai nemėtyti ištaigingų salių, restoranų ar dvarų nuomai, tad mūsų vestuvių vieta tapo, mano šeimos buvusi kaimo sodyba, kuri šiuo metu priklauso labai geriems žmonėms ir mes su jais visada palaikome ryšį. Kadangi, dabartiniai sodybos šeimininkai patys nusprendė savo vestuves kelti toje sodyboje, jie savo rankomis pasidarė salę šventei, kurioje pasirinkome vestuves švęsti ir mes. O ta vieta turi tiek istorijų... Tai buvo mano kiemas, kuriame aš lakstydavau maža, eidavau prie griovio skinti čiobrelių, viešėdavau pas savo močiutę, pasigamindavau sūpynes ant skalbinių virvės, vokdavau pomidorus iš šiltnamio, gaudydavau laukinius kiškius ir t.t. Tai vieta, kurioje leisdavau vasaras ir ši vieta turi tą tokią gerumo ir prisiminimų aurą. Žinoma, jei būčiau turėjus daugybę pinigų, turbūt vestuves planuočiau kažkur užsienyje, bet sava žolė yra žaliausia, taip? Tad vėlgi, jokiu būdu neperšu savo minčių, tai kiekvieno asmens individualus pasirinkimas. Darykite, kaip geriau jums!


Jei kyla klausimas, kada pradėti viską užsakinėti, ilgai nedelskite. Manau, optimaliausias laikas yra vieneri metai. O jeigu svajojate apie populiarią sodybą ar visiems gerai žinomą vietovę, užsisakyti galite dar anksčiau, kadangi pasitaiko tokių atvejų, jog žmonės užsisakinėja, net ir prieš du metus. Kadangi mes dėl sodybos susitarėme gana greitai, didžiausią neaiškumą kėlė bažnyčia. Tai šiek tiek kebliau, kadangi nežinau ar kas dėl santuokos tariasi telefonu, aš norėjau viską susitarti gyvai. O tai sudėtingiau, nes jau reikia eiti į mišias ir ,,gaudyti" kunigą, tad atidėliojau viską gal du ar tris mėnesius ir kol atidėliojau mano nerimas vis didėjo, gal jau tas savaitgalis užimtas? Bet galiausiai, prisiruošiau nueiti ir užsirašiau. Kunigo užrašuose jau buvo užsirašiusi viena pora ir laikas, kurio aš norėjau jau buvo užimtas (vestuvių norėjome 14 val.), tad gerai, kad mūsų miestas mažas ir santuokų ne taip jau ir daug, ypač bažnyčioje, tad pasirinkome laiką - 15 valandą. 

Kitas dar labai svarbus dalykas - vestuvių muzikantai, vedėjas, dekoratorius ir maisto tiekėjas!   

Čia jau pagal kiekvieno galimybes, kokių bonusų norėsite savo šventėje. Vestuvių muzikantai, manau yra būtini, muzika paleista iš aparatūros tiks paprastesnei šventei. Žinoma, muzikantams yra ir alternatyvų - Dj, įžymios grupės ir pan. Pas mus buvo labai smagūs muzikantai, kurie ir pravedė visas vestuves. Dekoratorės mes neturėjome, viską norėjau papuošti pati ir taip, kaip noriu aš. O maistą taip pat užsisakiau maždaug prieš pusę metų, kadangi toje sodyboje maisto niekas neruošia, ieškojome maisto tiekėjų, kurie maistą atvežtų. 

Aš specialiai vestuvėms pasiemiau vieną užrašinę ir ten viską rašiau. Užsakymus, planus, vizijas, svečių sąrašą. Tai labai patogu. Visada, viską užsirašykite. Geriausiai viską derinkite raštu arba gyvai, patikėkite manimi, geriausia, kad kiekvienas užsakymas būtų patvirtintas raštu, kad paskui galėtumėte įrodyti, kodėl prieš tai kaina buvo tokia, o vėliau pvz.: pakilo. 

Nepasilikite visko paskutinei dienai. Mano pavyzdžiu, aš viską pradėjau pamažu pirktis prieš metus. Kadangi norėjau pati viską papuošti, nuolat buvau papuošimų paieškose, visus metus, į mėnesį kartą nors ką nors įsigydavau, turėdavau kažkokį tikslą, nes paprasčiausiai, jei būčiau viską pirkusi, tarkim du mėnesiai iki vestuvių, man tikrai neužtektų santaupų. Geriau viską pirkti iš anksto, nežymiai, pamažu. Taip pat buvau nuolat idėjų paieškose, žiūrėdavau PINTEREST svetainę, gaudydavau idėjas, bandžiau susikurti bendrą vaizdą. Tai man labai padėjo. 

Taip pat iš anksto nusprendėme pasidaryti žiedus, kadangi juos gamino visą mėnesį, norėjome tai padaryti iš anksto ir nepalikti paskutinei minutei. Tačiau apie juos pašnekėsiu jau kitame įraše. 



Dar svarbu numatyti kokius svečius kviesite, turint laiko tikrai galima susikurti tobulą vestuvių svečių sąrašą. Kvietimus maždaug galima įteikti net ir prieš metus ar pusę metų, kad svečiai galėtų pasiplanuoti dalyvavimą, ypač, jei svečiai gyvena užsienyje. Mūsų atveju, kvietimus teikėme keli mėnesiai iki vestuvių, daugelis žmonių jau iš anksto žinojo, kad tuokiamės. 


Nepamirškite ir fotografo/fotografės. Tai svarbi šventės dalis, kadangi nuotraukos yra labai svarbu ir Jūs jas karts nuo karto norėsite pažiūrėti ir prisiminti savo šventę. Garsūs fotografai turi užsakymų, net keliems metams į priekį, tad užsisakykite juos kuo anksčiau, be to, nusimatykite, jog dažniausiai reikia įmokėti depozitą. Mes samdėme labai fainą fotografę iš mūsų krašto, apie tai plačiau kitame įraše!

Be to, domėkitės, skaitykite žurnalus, pavartykite įvairius katalogus, skaitykite forumus. Skaitant kitų žmonių patirtis susikursite bendrą vaizdą, skaitydami/vartydami katalogus ir žurnalus, galbūt išvysite svajonių vestuvių vaizdą. Nuolat ieškokite. 


Taigi, mielieji, šįkart tiek, apie patį planavimą. Kitame įraše pakalbėsiu apie mūsų vestuvių detales, puošybą, dekoracijas ir pan. (tai smagiausia dalis!). Jei praleisite įrašą ar sunku jį surasti, pagrindinio puslapio apačioje ieškokite žymos ,,vestuvės". Ten rasite visus įrašus susijusius su šia tema. Jei kyla kokių klausimų - klauskite, bandysiu pagelbėt :)

- Gabrielė

3 komentarai:

  1. laukiame tęsinio :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Įrašas tikrai bus! Tik norisi jį padaryti kuo kokybiškesnį:) Smagu, kad laukiate, pasistengsiu parašyti kuo greičiau! :3

      Panaikinti
  2. Tinklaraščio administratorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti