2019 m. vasario 23 d., šeštadienis

Tartaletės su plikytu kremu

Jau norisi šauktis pavasarį. Spalvas. Kvapus. Pasigauti paukščių čiulbesį ir švelnų vėją. Tad visai nekeista, kad su tokia pavasario nuojauta ir į virtuvę nejučiomis įsisuka spalvos. Vienas spalvingiausių, labiausiai šiltąjį metų laiką primenančių desertų yra tartaletės. Jos yra tikros stalo puošmenos, o kaip desertas -  ne per daug saldus, tirpstantis burnoje ir šiek tiek gaivinantis dėl jame esančių vaisių ir uogų. Tartaletės ir atrodo skaniai. Pamačius iš karto norisi vieną paimti ir suvalgyti. 


Tartaletes dažniau gaminu vasarą, kadangi namuose atsiranda savi vaisiai ir uogos. Kaip skanu, su šviežiomis, ka tik iš daržo atneštomis braškėmis ar su saulėje sunokusiomis avietėmis! Tikras skanumėlis. Žiemą šiek tiek liūdniau, nes tenka tenkintis parduotuvių siūlomomis uogomis ar vaisiais. Ir ne visada tai ką randi patinka - braškės ir avietės beskonės. O ir daugelio uogų kaina smarkiai kanda. Tad žiemą tartaletės yra retesnis svečias virtuvėje. Bet pabandykime dabar pašaukti pavasarį kartu ir lekiam į virtuvę.
Gaminant šį desertą nėra kur suklysti, tad puikai pavyks ir pradedančiosioms. Išties, tartaletės atrodo sudėtingos tik iš pažiūros, tiesą sakant, jos vienos greičiausiai paruošiamų pyragaičių. Bet tie, kas valgo, visada nori pakartoti. Ir žinoma, recepto.


 INGREDIENTAI 

Iš šios normos išeina 12 vnt. standartinio dydžio pyragaičių.

Tešlai:
300 g.  kvietinių miltų
150 g. minkšto sviesto
150 g. cukraus pudros
1 kiaušinis
1 trynys

Kremui:
60 g. sviesto
60 g. cukraus
3 kiaušinių tryniai
300 g. pieno
30 g. kukurūzų krakmolo

Papuošimui:
Mėgstamos uogos ir vaisiai
1 pakelis skaidrios žėlė tortams  (jis atrodo TAIP)

 
GAMINIMAS

Pirmiausia pasigaminkite tešlą. 

Minkštą sviestą išplakti mikseriu iki purumo, berti cukraus pudrą ir išplakti, kol viskas susijungs. Sudėti kiaušinus ir išplakti. Pabaigoje suberti miltus ir užminkyti tešlą rankomis. Minkyti iki gražaus, lygaus, nelipnaus kamuoliuko. Padarytą tešlą dėkite į šaldiklį ir pašaldykite apie 15 min.

Kol tešla šąla išsivirkite kremą. 

Inde sumaišyti trynius, krakmolą ir 100 g. pieno, viską gerai išmaišyti iki vientisos masės. Neturi būti gumuliukų. Atskirame puode užvirinti likusį pieną, kai užverda į jį supilti paruoštą trynių, cukraus, krakmolo mišinį ir ant mažos ugnies kaitinti, nuolat maišant, keletą minučių, kol sutirštės. Saugoti, kad kremas neprisviltų. Kai kremas sutirštės, nukelti nuo ugnies ir atvėsinti vis pamaišant, kad nesusidarytų plėvelė ant viršaus. Kai kremas visiškai atvėsta, į jį sudėti minkštą sviestą ir kremą išplakti.  
FORMAVIMAS IR KEPIMAS

Atšaldytą tešlą pasidalinti į 12 vnt. rutuliukų. Imti po vieną ir kočioti į apskritimą, jis turi būti šiek tiek didesnis už formelę. Iškočiotą tešlą įkloti į riebalais pateptas formeles, dėkite taip, kad neliktų tuščių vietų. Tešlą formelėse subadyti šakute, kad kepant nesusidarytų pūslės.

Kai visos formelės užpildytos tešla, dėkite jas kepti į įkaitintą orkaitę, 190 C temperatūroje. Kepkite kol švelniai paruduos, apie 10 min. Iškepusius krepšelius reikia atvėsinti.


TARTALEČIŲ SURINKIMAS

Į atvėsintą tešlos krepšelį įdėkite kremo. Paviršių apdėlioti pasirinktais vaisiais ir uogomis, dėkite taip, kad neliktų tuščių kremo tarpų. 
Paviršių paglaistykite tortų želė. Kaip ją pasiruošti yra parašyta ant miltelių pakelio :) Dirbkite sparčiai, nes želė labai greitai stingsta.


Tartaletės yra skanesnės kitą dieną, kai kremas sudrėkina sausaininį pagrindą. Bet jei negalite išlaukti kitos dienos, tartaletėms skirkite bent 3 valandas šaldytuve, kad pastovėtų ir sudrėkitų.

P.s. pagal šią receptūrą galite kepti ir vieną didelę tartą, taip net gi paprasčiau, tiesiog mažos man asmeniškai yra šiek tiek gražiau bei nereikia vargti dalinant porcijomis.




Saldaus!  Nepamirškite pasidalinti kepimo rezultatais! Ir visada laukiu jūsų komentaruose, su pasiūlymais, kokių receptų norėtumėte daugiau :)

JUSTINA






2 komentarai: