2019 m. spalio 20 d., sekmadienis

Klasika tapę sausainiai - SMĖLIO JUOSTA

Senokai nesirodžiau su receptais. Bet ruduo yra toks, kada norisi daugiau praleisti laiko namuose, pasisukioti virtuvėje. Nes juk, kaip pakvimpa namai, kai virtuvėje garuoja šilti kepiniai!
Konditerijoje yra tiek naujienų, kad vos gali spėti suktis ir gaminti. Bet per visas naujoves kartais primirštame senus gerus receptus. Tad vienus tokius nostalgiškus, paprastus, bet tikrai ne prastus sausainukus ir siūlau išsikepti.
Manau, daugelis iš karto įsivaizduoja šiuos sausainius vos išgirdus pavadinimą - Smėlio juosta. Tai trapūs, smėlinės tešlos sausainiai, kurie tirpsta burnoje, pertepti tirštu džemu ir su riešutų plutele viršuje ar skamba pažįstamai?  
Bet kokiu atveju, siūlau išsikepti ir ne tik patiems išragauti, bet ir draugus pavaišinti.
Kepam?


INGREDIENTAI

Tešla:
250 g. sviesto
150 g. cukraus
1 vnt. kiaušinis
45 g. šalto vandens
450 g. kvietinių miltų
5 g. kepimo miltelių (pusė šaukštelio)
 Žiupsnelis druskos

Pertepimas:
300 g. tiršto mėgstamo džemo (originaliai smėlio juostoje naudojamas kietas obuolių džemas, bet man skaniausia su abrikosų džemu).

Aptepimas ir užbarstai:
1 kiaušinis
150 g. žemės riešutų

GAMINIMAS

1. Žemės riešutus šiek tiek pakepinkite orkaitėje, iki kol pagels. Atvėsinkite ir susmulkinkite iki nestambių gabalėlių. Padėkite į šalį, juos naudosite vėliau.
2. Kambario temperatūros sviestą dėti į dubenį, pilti cukrų ir plakti elektriniu plaktuvu, kol pasidarys vientisa masė ir aptirps cukrus.
3. Kiaušinį sumaišyti su šaltu vandeniu ir supilti į sviesto - cukraus mišinį. Plakti, kol masės susijungs.
4. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir supilti į paruoštą masę. Tešlą užminkyti, ji turi gautis kietoka, kočiojama.
5. Paruoštą tešlą 10 min. palaikyti šaldiklyje.
6. Atšaldytą tešlą padalinti į dvi lygias dalis.
7. Kiekvieną tešlos gabalą iškočioti į taisyklingą stačiakampį, kurio storis apie 4 mm.  Svarbu, kad abu tešlos lakštai butų tokio pat dydžio!
8. Vieną iškočiotą tešlos lakštą aptepti džemu, ant jo užkloti kitą iškočiotą tešlos lakštą.
9. Gautą dvigubą lakštą supjaustyti juostelėmis. Jos gali būti ir ilgos, galite tešlą dalinti perpus, ir juosteles pjaustyti trumpesnes - tai jau jūsų pasirinkimas. Svarbu juostelių nenuploninti, jos turi būti apie 3 cm pločio.
10. Aptepimui skirtą kiaušinį paplakti šluotele ar šakute, kad gautumėte plakinį. Juo aptepti kiekvieną juostelę ir iš karto barstyti kepintus riešutus, kad priliptų.
11. Sausainukus dėti į kepimo skardą ir kepti įkaitintoje 190-200 laipsnių orkaitėje (jeigu sausainiai didesni, kepkite vėsiau, jeigu mažesni - karščiau), iki kol švelniai paruduos (apie 15-20 min.), tad stebėkite, kad sausainiai nesudegtų.
12. Prieš ragavimą atvėsinkite, šalti sausainukai žymiai skanesni.


Saldaus!

P.s. Jeigu kepate ką nors pagal mano pasidalintus receptus, būtinai pasidalinkite kaip gavosi komentaruose ar atsiųskite nuotrauką FB, ar Instagram'e (@kniustyte)! Labai smagu matyti jus kepančius! :)

JUSTINA

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą