2020 m. gegužės 31 d., sekmadienis

Vyniotinis su maskarponės-varškės kremu

Labas labas, mielieji! Pastebėjau, kad visada norite lengvai pagaminamų desertų. Tad šis vyniotinis kaip tik toks. Tiesą sakant, visi vyniotinai yra lengvi, gal tik atrodo sudėtingai, kol nepabandote. Išties, vyniotiniui pagaminti reikia labai mažai laiko, pertepimus kaskart galima keisti pagal tai, kas yra namuose. Žinoma, yra keletas punktų, ką reikėtų žinoti, prieš gamybą, kad išvengti nusivylimo. 





Patarimai:
  1. Tepant plonai tešlą ant kepimo popieriaus, patepkite popierių vos vos aliejumi (nebūtina, bet tokiu būdu apsidrausite, kad tikrai neprikibs biskvitas prie popieriaus, pirmam kartui rekomenduoju patepti).
  2. Tolygumas. Dedant tešlą į skardą, ją būtina ištepti vienodu storiu ir nepalikti plonų kraštų, nes plonosios vietos pirmos iškeps ir pradės degti, paskui sutrupės.
  3. Didžiausia klaida yra perkepti biskvitą. Ištraukite biskvitą, kai jis vos vos pagelsta, neleiskite, kad paruduotų, nes vyniojant trupės ir bus sausas.
  4. Iškepusį biskvitą suvynioti į vyniotinį, ką tik ištrauktą iš orkaitės, toks jis yra elastingas ir netrupės. Jis bus karštas. Nenusideginkit (sukti BE kremo). Susuktą biskvitą reikia atvėsinti.
  5. Galima biskvitą susukti nuėmus nuo kepimo popieriaus, arba galima susukti taip, kaip ištraukėte iš orkaitės ir popierių nuimti vėliau. Aš nuimu iš karto, mokiniai pastebėjau dažniausiai linkę nuiminėti jau atšąlusiam.
  6. Jeigu mėgstate drėgnesnius vyniotinius, galima juos šiek tiek gaminant padrėkinti sirupu (virintas vanduo+cukrus+citrinos sultys).
  7. Kremą tepti tik ant atvėsusio biskvito.
  8. Biskvitas keptas su kaimiškais kiaušiniais (ką visada darau aš) yra nuostabiai gražios gelsvos spalvos, taip pat puresnis ir storesnis.
V.Š -  valgomasis šaukštas (be didelio kaupo)

INGREDIENTAI

Biskvitas:
 
4 dideli kiaušiniai
4 V.Š kvietinių miltų
4 V.Š cukraus
7 g. vanilinio cukraus
žiupsnelis druskos

Kremas:

250 g. maskarponės sūrio (indelis)
180 g. varškės (man labiau patinka su pusriebe 9%)
2 V.Š kondensuoto pieno
2 V.Š cukraus pudros (dedant cukrų ragaukite ir saldinkite pagal savo skonį)

Įdarui:

~100 g. sustingusios mėgstamo skonio želė (mano atveju), arba mėgstamų uogų (nebūtina, bet suteikia gaivumo).

Papuošimas:

Šiek tiek mėgstamų uogų
cukraus pudros


 GAMINIMAS

Biskvitas
  1. Orkaitę įkaitinti iki 190 C.
  2. Kiaušinių baltymus švariai atskirti nuo trynių.
  3. Kiaušinių trynius sumaišyti su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir plakti mikseriu iki baltumo.
  4. Kiaušinių baltymus atskirame dubenyje mikseriu plakti kartu su druska iki standžių putų (apvertus dubenį jos turi nejudėti).
  5. Į trynių masę dėti pirmus du šaukštus miltų, išmaišyti (šaukštu!).
  6. Į trynių masę sudėti pusę baltymų, lengvai įmaišyti.
  7. Sudėti likusius du šaukštus miltų, lengvai maišant. Ir pabaigoje sudėti likusius baltymus. Lengvai išmaišyti, kad nesukristų baltymai. Masė turi būti labai puri ir lengva.
  8. Paruoštą tešlą supilti į kepimo popieriumi išklotą skardą. Paskirstyti tolygiai ir plonai, kad būtų visur vienodo storio, ypatingą dėmesį skirti kraštams, kad kepant nepradėtų skrusti.
  9. Dėti kepti į įkaitintą orkaitę, apie 7-10 minutes. Stebėkite! Biskvitas turi būti vos vos gelstelėjęs, nelaukite, kol paruduos, svarbu iškepęs vidus (patikrinkite mediniu pagaliuku). Jeigu biskvitas perkeps - jo nebesusuksite, jis trupės ir lūžinės.
  10. Iškepusį biskvitą, iš karto, dar karštą susukti į vyniotinį ir atvėsinti (taip atsiras lenkimo vietos ir biskvitą galėsite lengvai išvynioti ir pertepti kremu jo nesulaužant).
 Kremas
  1. Varškę sublenderiuoti su dviem šaukštais kondensuoto pieno, iki purios masės. Jeigu blenderio neturit - varškę pertrinkit per sietelį ir sumaišykit su kondensuotu pienu (o jei nėra ir sietelio - naudokite varškę ir netrintą, tiesiog bus valgant justi didoki varškės gumuliukai).
  2. Maskarponę, pertrintą varškę iki vientisumo suplakti mikseriu. Plakant dėkite cukraus pudrą, pagal skonį (ragaukite, gal jums, nurodyto kiekio bus per daug!).
  3. Pagaminto kremo 1,5 šaukšto pasilikite papuošimui.
VYNIOTINIO SURINKIMAS
  1. Išvyniokite atvėsintą biskvitą ir nuimkite kepimo popierių, jeigu jo nenuėmėte karštam.
  2. Biskvitą ištepkite paruoštu kremu, paliekant vieną kraštą neteptą (apie 2 cm.)
  3. Ant kremo išdėliokite susmulkintos želė gabaliukus (arba uogas).
  4. Susukite vyniotinį. Sukant šiek tiek spauskite, kad neliktų tarpų. 
  5. Vyniotinį suvyniokite į maistinę plėvelę labai tvirtai ir palikite šaltai, bent kelioms valandoms. Aš siūlyčiau būti kantriems ir išlaukti kitos dienos, tada vyniotinis bus kur kas skanesnis ir susistovėjęs.
 


    PAPUOŠIMAS

    1. Ant pagaminto vyniotinio viršaus, su konditeriniu maišeliu, išdėliokite kremo kauburėlius - ten guldysite uogas.
    2. Visą paviršių apsijoti cukraus pudra.
    3. Ant kremo glausti braškes, šilauoges, ar bet kokias turimas uogas.

    SALDAUS!

    JUSTINA

    Komentarų nėra:

    Rašyti komentarą