2020 m. balandžio 27 d., pirmadienis

Plėšomas, drėgnas cinamoninis pyragas

Sveiki, mielieji. Visai neketinau rašyti apie šį pyragą, nes jis man labai neišvaizdus. Bet pasidalinus nuotrauka instagram'e susilaukiau nemažai žinučių, su prašymu recepto. Tai jūsų norai - man įsakymas. Tik gaminkit! Pyragas labai skanus. Ypač minkštas ir drėgnas. Apačia smarkiai karamelizuojasi kepimo metu (čia gražiai sužaidžia rudasis cukrus). Pyragas smagiai plėšosi. O kur dar tas cinamono kvapas, kuris pasklinda po namus kepimo metu! Na, turi kažko magiško tas cinamoninių gaminių kepimas. Tai turbūt vienas mėgstamiausių mano kvapų.



Šis pyragas gražiausiai gaunasi kepamas pailgoje kekso formoje, patogu išimti, sudėti, gražiai plėšosi. Bet jei tokios neturit, neišsigąskit, gausis labai gražus ir apvalioje ar kvadratinėje formoje, tik plėšimas bus kiek kitoks.
Gaminat tokį pyragą, svarbu nepersaldinti tešlos. Saldumo bus daug nuo cinamoninio įdaro! Žinau, kad pagal proporcijas, cukraus atrodys mažokai - bet nedidinkit kiekio :)

INGREDIENTAI

Mielinė tešla
  • 390 g.  kvietinių miltų (nesupilkit į tešlą visų per kartą, visada keletą šaukštų miltų atsidėkit į šalį)
  • 2 kiaušiniai
  • 30 g. cukraus
  • 35 g. tirpinto sviesto arba aliejaus
  • 8 g. sausų mielių (arba 21 g. šviežių mielių)
  • 110 g. šilto vandens arba pieno
  • Žiupsnelis druskos
Cinamono įdaras
  • 100 g. minkšto, kambario temperatūros sviesto
  • 1 puodelio rudojo cukraus
  • 2-3 v.š malto cinamono ( aš dedu daug, man labai skanu, kai cinamono skonis intensyvus. Tačiau jo kiekį siūlau reguliuoti pagal save, jei mėgstate švelnesnį skonį, tiek daug nedėkite).
  • 2 a.š vanilinio cukraus
  • 4 šaukštai saldinto sutirštinto pieno (nebūtina)
GAMINIMAS

TEŠLA
Patarimas: nuo atsverto miltų kiekio, kokius 4 šaukštus miltų nuimkite ir atsidėkite atskirai, juos sudėsite, kai trūks miltų. Visus miltus sudėjus iš karto - rizikuojate, kad tešlą galite perkietinti).
  1. Į dalį išsijotų miltų supilti sausas mieles, cukrų ir išmaišyti (jeigu naudojate šlapias mieles, jas turite suaktyvinti, kaip tai padaryti galite pažiūrėti šiame recepte ČIA).
  2. Į miltų mišinį supilti šiltą vandenį/pieną, su jame ištirpinta druska, įmušti kiaušinius, masę išmaišyti.
  3. Supilti į tešlą ištirpintą šiltą sviestą arba pilti aliejų, išmaišyti.
  4. Dabar dėkite po truputį likusius miltus. Masė turi gautis minkoma, bet nelipti smarkiai prie rankų ir neturi būti kieta. Tešlą minkyti iki gražios, lygios tekstūros, tai gali užtrukti (5-10 min,).
  5. Pagamintos tešlos paviršių švelniai patepti aliejumi, uždengti ir padėti šiltai, kad pakiltų (apie 40 min.). Kai tešla pakils, tešlą perminkyti išleidžiant susikaupusias dujas (tai padarykit greitai) ir vėl uždengus padėti tešlą kilti (vėl apie 30-40 min.).
ĮDARO GAMINIMAS
  1. Cukrų, cinamoną sumaišyti dubenėlyje.
  2. Sudėti minkštą sviestą ir rankomis ar šaukštu suminkyti iki vientisos masės.
 FORMAVIMAS 

  1. Pakilusią tešlą iškočioti į didelį, ploną lakštą (0,5 cm.).  
  2. Lakštą aptepkite cinamono įdaru ir supjaustykite kvadratukais, neturi būti dideli (kokie 6x6 cm).
  3. Kiekvieną kvadratėlį dėkite vienas ant kito (kaip bokštą), dedant švarią tešlos pusę ant kito tešlos gabalėlio aptepto įdaru.
  4. Kvadratėlių ,,bokštą" paguldykite į kepimo skardą. Jeigu norite dar daugiau drėgnumo, viršų apliekite saldintu sutirštintu pienu  (bet nebūtina, skanu ir be jo).
  5. Suformuotą pyragą apie 15 min, pakildinti skardoje prieš kepimą.
  6. Kepti 190 C orkaitėje, apie 20-25 min. Ar iškepęs pyragas, matysis iš jo spalvos - ji turi būti gražiai ruda.
Patarimas: 
  1. Skardoje labai nesuspauskit tešlos lapelių, nes tešla neturėdama vietos, pradės kilti labai smarkiai į viršų ir išvirs - nebus dailus vaizdas.
  2. VISADA prieš kepimą, suformuotą pyragą skardoje palikti šiltoje vietoje apie 15 min, kad tešla pakiltų. Taip turėsite žymiai puresnius visus mielinius gaminius, o kepimo metu tūris padidės labiau.

Ir kaip visada, lauksiu jūsų žinučių ar komentarų, kaip sekėsi gaminti :)


SALDAUS!
JUSTINA

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą