Šis
savaitgalis tikrai nedžiugina oru. Vietoj tikėtosios saulės ir šilumos – tai
lietus, tai šlapdriba, netgi sniegas dideliais kąsniais, pasirodė. Tokiu oru mane nesveikai traukia prie saldumynų 🙈. O aš ir labai mėgstu
juos gaminti. Galiu visą dieną praleisti virtuvėje ir visai nesinorės iš jos
išeiti. Tai ne darbas, o poilsis, atsipalaidavimas, saviraiškos būdas. Nors
gaminti mėgstu, bet labiausiai patinka tai, ko gaminimas užtrunka ilgai,
procesas būna sudėtingesnis, o ir valgomas desertas dažniausiai būna tik kitą
dieną. O štai, ką daryti, jei kažko saldaus nori čia ir dabar?
Kai gyvenimo ritmas greitėja, laiko vis trūksta, laukti nesinori, receptai atrodo
sunkūs, bet kažką pasigaminti nori greitai, lengvai ir saldžiai? Išeitis visada
yra. Todėl siūlau štai tokį lengvą receptėlį, kuriuo karamelizuojamos saulėgrąžos
ir žemės riešutai. Iš tiesų, tai tinka bet kokie riešutai ir įvairios sėklos.
Pavyzdžiui, moliūgų – neįtikėtinai skanu. Bet deja, tai tikrai nėra sveikas
receptas. Manau, geriau suvalgyti vieną tokį saldainėlį prie rytinės kavos, nei
suvalgyti šokoladinį batonėlį, kurio sudėties, pripažinkime, kartais net
nesuprantame. Mano siūlomu atveju bent žinosite ką valgote. Ir pasiruošti
užtenka tik pagrindinių dviejų produktų,
o pats pagaminimas yra labai lengvas.
Pradedam? 😊
Viskas
ko reikės:
- Cukrus – 1 stiklinė (~300ml)
- Saulėgrąžos, mėgstami riešutai ar kitos sėklos (viena, tokio paties dydžio stiklinė)
- Galima pagardinti žiupsneliu druskos :)
Iš
tiesų nėra čia jokios tikslios receptūros, aš viską darau iš akies. Šiuo atveju,
dėjau 1 stiklinę cukraus ir 1 stiklinę saulėgrąžų, riešutų. Cukraus ar sėklų,
riešutų kiekį gali pasireguliuoti pagal save. Jei nori daugiau kietos karamelės
– didink cukraus kiekį. Aš saulėgrąžas ir riešutus karamelizavau atskirai,
todėl cukrų lydžiau per du kartus.
Kiek
užtrunka pasigaminti? ~15min. Ir tuomet, gali nuraminti ta velniuką, trokštantį
saldumynų :)
Taigi,
kaip gaminti?
Iš
karto pasiruošk vietą, kurioje formuosi saldainiukus. Pasitiesk sviestinio
popieriaus lakštą, po ranka turėk šaukštelį, mentelę.
Pirmiausia sausoje keptuvėje pakepink riešutus ir saulėgrąžas, taip skonis taps intensyvesnis, spalva gražesnė. Riešutus šiek tiek susmulkink. Ir suberk į dubenėlius pravėsti.
Pirmiausia sausoje keptuvėje pakepink riešutus ir saulėgrąžas, taip skonis taps intensyvesnis, spalva gražesnė. Riešutus šiek tiek susmulkink. Ir suberk į dubenėlius pravėsti.
Tuomet, į gilią, sausą keptuvę supilk visą cukrų, kurį
naudosi. Kaitink tol, kol jis išsilydys, neliks cukraus kristalų ir gumulėlių
bei taps auksinės ar tamsesnės rudos spalvos. Spalva tamsės ilgiau kaitinant. Tuomet
į lydytą cukrų supilk saulėgrąžas ar riešutus. Jei nori, įberk druskos. Išmaišyk,
kad karamele pasidengtų visos saulėgrąžos/riešutai ir nukelk nuo viryklės. Formuoti saldainius teks greitai, nes
auštantis cukrus labai greitai stingsta. Atsargiai nenusidegink!!!! Ant
paruošto sviestinio popieriaus šaukšteliu dėk po norimą kiekį gautos masės.
Dirbk greitai, nes paskui bus sunku iškrapštyti viską iš keptuvės, neleisk joje
masei sustingti.
Tokius
šaukšteliu supiltus kauburėlius, aš dar paformuoju rankomis, masė jau būna
tokios tvirtos masės, ją galima lankstyti ir formuoti, bet irgi tik trumpą
laiką. Be to, masė būna labai karšta.
Pravėsusius saldainius galima sudėti į saldainių krepšelius. Tokius skanėstus taip pat galima lieti ir šokoladu. Skonis tampa tikrai
geras.
Tiesa, man tokio vieno
neužtenka. Nes paragavus norisi dar, dar ir dar. Ir tik žiūrėk, ranka tiesiasi
dar vienam mažam kąsneliui. Bet juk savaitgalis, mielosios! Leiskite sau mažas,
saldžias nuodėmes :)
Saldaus!
Justina
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą