2017 m. spalio 17 d., antradienis

Cinamonu kvepiantys namai: beždžionių duona

Ruduo man visada asocijuojasi su šiltais namais kvepiančiais kepamomis mielinėmis bandelėmis. Ko gero joks kitas maisto kvapas nesukuria tokio jaukumo ir jausmo - aš esu namie. Todėl saulėtą sekmadienį ir nutariau pagardinti cinamonu.




O kas ta beždžioniukų duona? Tai lyg mažos cinamoninės bandelės, atrodančios lyg pyragas, tačiau labai gražiai ardosi po vieną gabaliuką. Taip iškeptos bandelės yra drėgnesnės, net minkštesnės ir be abejo labai greit susivalgančios. Ar kitą dieną jos lieka minkštos? Negaliu atsakyti, nes mano duonelė nesulaukė net vakaro. Ar verta? Tikrai taip. 

INGREDIENTAI
TEŠLAI:
500 g. miltų
7 g. sausų mielių (jei naudosime šviežias mieles, kiekį patrigubinkite)
60 g. cukraus
2 v.š. sviesto (tirpinti)
200 ml. pieno (pašildyti)
135 ml. vandens (pašildyti)
Žiupsnelis druskos.

APVOLIOJIMUI:
4 v. š. tirpinto sviesto
2 v. š. cinamono
5 v. š. rudojo cukraus.

PARUOŠIMAS

 1. Mieles suberti į didesnį dubenį, berti du šaukštus cukraus (kitą dalį naudosime vėliau) ir ištrinti. Supilti dalį (šiek tiek mažiau nei pusę) pašildyto pieno ir vandens. Išmaišyti, įberti porą šaukštų miltų, pamaišyti ir padėti dubenėlį šiltai, apie 10 min. Nepamirškite dubenėlio pridengti rankšluostuku. Per tą laiką mielės suaktyvės ir dubenėlio tūris padidės.

2. Dabar imam didelį dubenį. Beriame miltus. Į miltus supilti paruoštas, pakilusias mieles. Pamaišyti, pilti likusi šiltą pieną ir vandenį su jame ištirpintu cukrumi ir druska. Pamaišyti ir galiausiai  jau supilamas tirpintas, šiltas sviestas. Užminkome tešlą. Ji turi nebekibti prie rankų ir dubens kraštų, jei reikia įdėkite dar šiek tiek miltų, kol gausis graži, vientisa ir minkšta tešla.

3. Paruoštą tešlą dedame kildinti šiltai. Nepalikti tešlos per karštai, nes mielės taps neaktyvios ir tešla nepakils. O ji kildinama apie 1 valandą.  Tešlą stebėkite, dažnai tos valandos neprireikia.

PYRAGO LIPDYMAS

Iš pakilusios tešlos suformuoti apskritimus. Arba galite paprasčiau, susiformuoti tokią kaip gyvatėlę ir supjaustyti gabaliukais. Tokius paruoštus gabaliukus palikti apie 10 min., kad šiek tiek pakiltų. Rutuliukai neturi būti dideli, kuo mažesni, tuo skaniau ir gražiau. O tada jau imame po vieną rutuliuką, merkiame į tirpintą sviestą ir apvoliojame cukraus ir cinamono mišinyje. Tokius gabaliukus dedame į skardą sluoksniais. 
Naudojau silikoninę kepimo formą, tad jos netepiau riebalais. Bet jei jūs naudosite metalinę, patepkite skardą aliejumi.

Paruoštą pyragą dedame kepti į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepame 30-40 min. Stebėkite, nes kiekviena orkaitė kepa skirtingai.


Iš tiesų, kur matote cukraus kristalėlius, jų neturi būti, cukrus turi išsilydyti ir karamelizuotis. Bet tai čia mano kaltė, nes kvailai padariau, norėdama cukraus ir cinamono likučius sunaudoti. Aš juo apibėriau pyrago viršų, kai jis jau baiginėjo kepti. Tad jūs taip nedarykite :) Toks pyragas labai greit susivalgo. Maniškis net nespėjo normaliai nusifotografuoti, nes namai taip kvepėjo ir visiem kuteno nosis, kad vos keli kadrai ir pyragas keliavo ant stalo. Patikėkit, tikrai sunku atsispirti dar vienam cinamoniniam kąsneliui

Saldaus!

JUSTINA





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą