2018 m. gruodžio 29 d., šeštadienis

Didieji Kinijos žibintai Pakruojo dvare



Prieš porą savaičių kartu su šeima apsilankėme Pakruojo dvare vykstančiame šviesų festivalyje  ,,Didieji Kinijos žibintai". Renginys jau nėra naujas, jis čia vyksta nuo lapkričio mėnesio pabaigos, kiekvieną penktadienį ir savaitgaliais. Tiesa ta, kad kai tik pasirodė reklamos apie Pakruojyje vykstantį renginį, iškart suskubau žiūrėti, kas šį kartą ten vyksta. Nuotraukos pasirodė gražios, viskas puiku, bet iš karto nemaloniai nuteikė kaina. 12 eurų - tikrai nemaža suma, tuo labiau keliaujant ne vienam. Ir tikrai tikrai nebūčiau į festivalį vykusi, jeigu ne tėčio gimtadienis ir visa šeima sugalvojusi tą dieną apsilankyti dvare. Bet visgi apsilankau ir štai, didžiausias klausimas ar verta vykti? Ar patiko? Skaitom žemiau!
Aš esu švieselių ir žiburėlių mėgėja. Tad Kalėdinis laikotarpis mano mėgstamiausias, nes nušvinta namai ir visos gatvės. Niekada negaliu praeiti pro lemputes, o kartais stoviu ir negaliu atitraukti akių. Veikia mane tos švieselės kaip didžiausia magija. Dėl šios priežasties vos įėjus į dvaro teritoriją pasitikusios švieselės nuteikė maloniai ir šventiškai. 


Pirmiausia, kas pasitinka, tai 40 metrų drakonas, kuris sukioja galvą ir skleidžia dūmus iš nasrų. Išties, atrodo, įdomiai vien dėl savo dydžio ir apšvietimo. Pats drakonas padarytas gražiai, net mielas jo snukelis. Ši instaliacija man patiko, nes turėjo ir judesį, ne tik stovėjo ir švietė. 


Šalia stovi dar viena šviesų instaliacija, vaizduojanti žirgus ir kareivius? Aš tą dieną neradau šalia jokios informacijos apie tai, ką vaizduoja skulptūra ar išvis tokios yra? Nes ties šia susimasčiau, kas vaizduojama ar kariai? Ar kas? Kas žinot paaiškinkite, vis dar smalsu :) Bet ši man nepatiko.


Visos šviesų skulptūros sudėtos ganėtinai dideliais atstumais vienos nuo kitų, tad galima neskubant pasivaiksčioti ir apeinama visa dvaro teritorija.
Prie kai kurių skulptūrų yra ir garso instaliacijos. Pavyzdžiui prie papūgų narvelių - jos čiulba. Prie elnių šeimynos taip pat atrodo lyg būtum pavasario naktį atsidūręs miške. Jeigu neklystu, tai lakštingalos. Šį vieta man labai patiko. Mėgstu paukščių čiulbesį, ypatingai primena kai nakti klausydavausi lakštingalos čiulbesio atsklindančio iš miškelio.



Iš visų šviesos skulptūrų man labiausiai patiko rožiniai flamingai ir juokingosios pandos. Gražiai atrodo medžiai prikabintų raudonų kiniškų šilkinių žibintų. Kai jų daug, atrodo tikrai wow. Mano mažasis sūnėnas sakė, kad ant medžių kaba dešrelės :D




Yra ir padarytas takas, kai eini pro šviečiančias širdeles. Ši vieta būtų laaabai graži, jeigu būtų vienos spalvos. Tiek daug spalvų šioje vietoje man atrodo negražiai, tai dėl to nelabai patiko tas margumynas.



Visos šviesos instaliacijos yra specialia technologija tapytos ant šilko. Būtų idomu visą tai pamatyti ir dieną, nes pačios skulptūros yra ryškios ir spalvingos, manau tada pasimatytų geriau visa ta tapyba, nes naktį viskas tiesiog šviečia.



Dažnai būna, kad nuotraukos neperteikia realybės. Bet šį kartą sakyčiau, kad tai, ką matome nuotraukose beveik niekuo nesiskiria nuo realybės. Tik dydis.
Taip, pasivaikščioti gražu, faina. Bet išvykus iš Pakruojo apie švieseles nebegalvojau, kaip ir kitą dieną, ir dar kitą... Manau nėra gerai, jeigu matyti vaizdai nepalieka kažko pasąmonėj, kas neduotų ramybės ir iš naujo viską prisimintum.



Dar vienas dalykas, kad niekaip nepavyksta nusiftografuoti prie skulptūrų, kad ir žmogus matytųs ir šviesų skulptūros. Tad nuotraukų galite ir neparsivežti, nebent turėsite tikrai gerą fotoaparatą ar kamerą. Jeigu vyksite, vykite kai jau sutemę, tada pasimato visos švieselės. 




Na, o jeigu nesatę buvę pačiame Pakruojo dvare, Jums patiks labiau, nes festivalio metu galite apsilankyti visuose dvaro pastatuose, ekspozicijose. Jos yra ganėtinai įdomios, bet kadangi net keletą kartų esu ten buvusi, šventės metu visų iš naujo nelankėme.

Aplinka tikrai graži, tamsoje nuo tolo šviečia skulptūros. Labai gražu... Bet kaina kaip tokiam pasivaikščiojimui yra tikrai aukšta, nes kai pirkau bilietus mums šešiems asmenims, sumokėjau apie 75 eur. tai šeimai yra tikrai labai didelė suma. Tad, mano nuomone, gyvenantiems toli nuo Pakruojo nelabai verta vykti per visą šalį.
Bet jeigu norite apsilankyti Pakruojo dvare vykstančiame festivalyje, jis vyks iki sausio 6 dienos, tad laiko liko nebedaug :)

O Jūs, jeigu buvote ar patiko? :)
JUSTINA

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą