Kartais prie puodelio kavos ar arbatos trūksta tik to vieno mažo saldėsio, kad diena būtų gražesnė. Tam puikiai pasitarnaus šie sausainukai. Jie gali pagaminti stovėti ilgokai (skaniausiai iki 2 savaičių), tad tokioms pasimėgavimo akimirkoms pakaktų ilgokai. Tik ar juos išlaikysite tiek ilgai nesuvalgytus - jau kitas klausimas. Pas mane namuose jų užtenka daugiausia dviems dienoms. Nes net nepastebi, kaip vietoje dviejų sausainių susivalgo dvi saujos.
Šie sausainiai įkėlus nuotrauką sulaukė didelio susidomėjimo. Tad tikiuosi taip pat noriai ir kepsite. Trapi tešla yra labai paprasta. Bet ir labai skani. Ji universali. Iš jos galite iškepti ne tik sausainius, bet ir pyragaičius pagaminti, pyragą iškepti, ar net tortą. Tik fantazijos tereikia ir iš vienos tešlos gali gimti daug desertų.
Patys sausainiai yra labai paprasti, todėl receptą dalinu draugėms ar žmonėms, kurie nelabai draugauja su virtuve ir nori kažko greito, bet skanaus. Tai jie visada pasiseka.
P.s. Pas mane lėkštėje nėra net pusės sausainukų, kurie gaunasi iš šio kiekio (iš nurodytos normos, gausite apie 1 kg. sausainių). Tad jei nesiruošiate visų suvalgyti, galite drąsiai paruoštos tešlos dalį užsišaldyti ir panaudoti kito kepimo metu, kai įsinorėsit ko nors saldaus.
INGREDIENTAI
Tešla:
380 g. kvietinių miltų
150 g. cukraus (arba cukraus pudros)
220 g. minkšto sviesto
1 kiaušinis (M dydis)
6 g. kepimo miltelių
10 g. vanilinio cukraus (jei naudotumėte natūralios vanilės ankštį - nepadauginkit)
Žiupsnelis druskos
Aptepimas-papuošimas:
1 kiaušinis
~300 g. kepintų žemės riešutų (galite dėti mažiau, bet aš mėgstu kai jų yra daug).
GAMINIMAS
- Minkštą, kambario temperatūros sviestą plakti mikseriu kartu su cukrumi, vanile ir druska, iki tol, kol cukrus ištirps, o masė taps vientisa.
- Į riebalų masę įmušti kiaušinį ir vėl gerai išplakti.
- Į masę po truputi dėti miltus ir kepimo miltelius, maišyti mentele ar šaukštu. Kai tešla darosi per kieta maišyti, pradėkit minkyti rankomis, vis pabarstant rankas miltais. Tešlą suminkyti reikia greitai, nes ji nemėgsta nuo rankų sklindančios šilumos ir ilgai minkant galimą tešlą sugadinti. Tad kai tešlos gumulėlis tampa vientisas ir lygus - nustokite minkyti.
- Paruoštą tešlą apie 15 min. pašaldyti šaldiklyje.
- Orkaitę įkaitinti iki 190 C.
- Kol tešla šąla, pasikepinkite švelniai riešutus. Neperkepkite, nes kepant su sausainiais, jie sudegs. Tai vos vos, kad būtų švelniai rusvi (aš visada kepinu orkaitėje, taip skrudinimas yra lygesnis, bet galima pasikepinti ir keptuvėje nuolat maišant). Pakepintus riešutus susismulkinkite.
- Atšalusią tešlą iškočioti į lakštą (apie pusę centimetro storio) ant miltais pabarstyto stalo ir išspausti norimos formos sausainukus (aš naudojau apvalią sausainių formelę ir mažesne formele išėmiau viduriukus, kad būtų žiedeliai. Bet tai nebūtina) ir iš karto išspaustus sausainukus dėti į skardą. Svarbu sausainių nedėti visai vienas prie kito, nes kepant sulips.
- Aptepimui skirtą kiaušinį dubenėlyje paplakti šakute iki vientisumo.
- Su gautu kiaušino plakiniu patepti sausainius ir iš karto barstyti riešutus. Jeigu ilgai aptepto neapibersit riešutais - jie tiesiog nebeprilips.
- Pagamintus sausainukus iš karto dėti kepti (190 C, apie 12 min.). Ar iškepę matysite iš gražios rudos spalvos. Nesudeginkite.
- Iškepusius atvėsinkite ir tik tada mėgaukitės prie puodelio kavos/arbatos.
Pastaba: Sausainių apibarstymui tinka visi turimi riešutai ar sėklos. Tad galite vienu kepimu prisigaminti skirtingu sausainukų ir atrasti mėgstamiausią variantą. Taip pat puikus variantas, apteptų kiaušiniu sausainukų viršų paberti šiek tiek cukraus ir cinamono - bus labai kvapnūs. Galite netgi prieš kepimą pertepti džemu ir gausite sausainukus panašius į smėlio juostą. Tai leiskite sau pafantazuoti, nes jiems tinka viskas!
SALDAUS
JUSTINA
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą