2017 m. gruodžio 22 d., penktadienis

Kvepia namai KŪČIUKAIS




Dabar pats laikas pradėti ruoštis šventėms ir išsikepti patį svarbiausią švenčių akcentą – kūčiukus.  Aš išsikepiau likus savaitei iki švenčių, ir galvoju, ar jie tų švenčių sulauks? Nes vis kas praeidamas pro šalį po saujelę, po saujelę. Sunku atsispirti. O kaip kvepia namai! Iš karto kaip Kalėdos. Ir jei pagalvojate, kam vargintis ir gaišti laiką kepant, kai galima tiesiog nusipirkti parduotuvėje, sakau  - skonis namuose keptų kūčiukų nepalyginamai geresnis. O ir pats procesas malonus, juk gera ruoštis šventėms, gaminti namuose ir kai pasklinda po namus toks malonus aromatas. O kas pagaminta su meile, visada skaniau, tiesa?  Todėl ir kviečiu nieko nelaukti ir pradėti įsileisti Kalėdas į namus.


INGREDIENTAI


600-700 g. miltų

200 g. cukraus

2 vnt. kiaušiniai

100 g. aguonų

250 g. šilto vandens

30 g. šviežios mielės

100 g. sviesto (tirpinto)

30 g. aliejaus

Žiupsnelis druskos




GAMINIMAS


Mieles ištrinti su šaukšteliu cukraus, supilti dalį (šiek tiek mažiau nei pusę) pašildyto vandens (30 C) ir viską išmaišyti. Įberti porą šaukštų miltų, išmaišyt iki vientisos masės. Viršu dar šiek tiek pabarstyti miltais ir uždengus palikti šiltai, kad pakiltu (apie 10-15 min.).

Kai mielės suaktyvėja, pradedama formuoti tešla. Į sausus produktus, miltus, aguonas supilama mielių masė, pamaišoma, supilamas likęs šiltas vanduo, su jame ištirpintu cukrumi ir druska, kiaušiniai. Masė sumaišoma, pačioje pabaigoje supilamas tirpintas sviestas ir aliejus. Užminkoma tešla iki gražios, vientisos masės. Jei trūksta, galite įdėti daugiau miltų, tešla turi nekibti prie rankų. Užminkyta tešla vėl dedama šiltai, kad pakiltų (apie 30-60 min).

Iš pakilusios tešlos formuojami tarp rankų voleliai, juostelės. Jos supjaustomos nedideliais kvadratėliais. Kuo mažesni kučiukai, tuo man skaniau. Nepamirškite, kad kepant, tešla dar pakils ir kūčiukai padidės, tad dedant į skardas, palikite tarpelius, nesuglauskite vieno šalia kito. Kepti 190 laipsnių orkaitėje, apie 10 min. Kepimo trukmė priklauso nuo jūsų suformuotų kūčiukų dydžio, tad pirmą skardą įdejus kepti, stebėkite, per kiek laiko iškeps. Nes iškepę kūčiukai turi būti gražios, auksinės spalvos.





Skanaus! Ir gražaus švenčių laukimo! :)



JUSTINA


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą