Dabar pats laikas pradėti ruoštis šventėms ir išsikepti patį svarbiausią švenčių akcentą – kūčiukus. Aš išsikepiau likus savaitei iki švenčių, ir galvoju, ar jie tų švenčių sulauks? Nes vis kas praeidamas pro šalį po saujelę, po saujelę. Sunku atsispirti. O kaip kvepia namai! Iš karto kaip Kalėdos. Ir jei pagalvojate, kam vargintis ir gaišti laiką kepant, kai galima tiesiog nusipirkti parduotuvėje, sakau - skonis namuose keptų kūčiukų nepalyginamai geresnis. O ir pats procesas malonus, juk gera ruoštis šventėms, gaminti namuose ir kai pasklinda po namus toks malonus aromatas. O kas pagaminta su meile, visada skaniau, tiesa? Todėl ir kviečiu nieko nelaukti ir pradėti įsileisti Kalėdas į namus.
INGREDIENTAI
600-700 g. miltų
200 g. cukraus
2 vnt. kiaušiniai
100 g. aguonų
250 g. šilto vandens
30 g. šviežios mielės
100 g. sviesto (tirpinto)
30 g. aliejaus
Žiupsnelis druskos
GAMINIMAS
Mieles ištrinti su
šaukšteliu cukraus, supilti dalį (šiek tiek mažiau nei pusę) pašildyto vandens
(30 C) ir viską išmaišyti. Įberti porą šaukštų miltų, išmaišyt iki vientisos
masės. Viršu dar šiek tiek pabarstyti miltais ir uždengus palikti šiltai, kad
pakiltu (apie 10-15 min.).
Kai mielės suaktyvėja,
pradedama formuoti tešla. Į sausus produktus, miltus, aguonas supilama mielių masė,
pamaišoma, supilamas likęs šiltas vanduo, su jame ištirpintu cukrumi ir druska,
kiaušiniai. Masė sumaišoma, pačioje pabaigoje supilamas tirpintas sviestas ir
aliejus. Užminkoma tešla iki gražios, vientisos masės. Jei trūksta, galite
įdėti daugiau miltų, tešla turi nekibti prie rankų. Užminkyta tešla vėl dedama
šiltai, kad pakiltų (apie 30-60 min).
Iš pakilusios tešlos
formuojami tarp rankų voleliai, juostelės. Jos supjaustomos nedideliais
kvadratėliais. Kuo mažesni kučiukai, tuo man skaniau. Nepamirškite, kad kepant, tešla dar pakils ir kūčiukai padidės, tad dedant į skardas, palikite
tarpelius, nesuglauskite vieno šalia kito. Kepti 190 laipsnių orkaitėje, apie
10 min. Kepimo trukmė priklauso nuo jūsų suformuotų kūčiukų dydžio, tad pirmą
skardą įdejus kepti, stebėkite, per kiek laiko iškeps. Nes iškepę kūčiukai
turi būti gražios, auksinės spalvos.
Skanaus! Ir gražaus švenčių laukimo! :)
JUSTINA
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą