2019 m. liepos 23 d., antradienis

Tortų karalienė - PAVLOVA

Lengva kaip debesėlis. Tirpsta burnoje. Saldumas ir gaiva kartu. Taip galima apibūdinti patį vasariškiausią desertą - Pavlovą. 
Tai morenginis tortas su grietinėle ir vaisiais. Toks lengvas, kad net nepajauti kaip ištirpsta burnoje ir pjauni dar vieną gabalėlį. Nuodėminga, bet nepaprasta.


Deserto pavadinimas ko gero gali būti girdėtas ir visai kitur. Baleto gerbėjams tikrai nesvetima Pavlovos pavardė. Teko girdėti?
Vaikystėje svajojau būti balerina, tad Anos Pavlovos pavardė buvo gerai žinoma. Ji buvo nuostabiai graži ir talentinga balerina, ne veltui išgarsėjusi visame pasaulyje.
Pavlovos, kaip deserto pavadinimo atsiradimo istorijų yra net keletas ir kuri iš jų teisinga, dabar pasakyti būtų tikrai sunku. Juk desertas jau skaičiuoja kone šimtą metų. 
Pats desertas sukurtas Australijos konditerio, o pavadintas žymiosios rusų balerinos Anos Pavlovos vardu. Kodėl? 
Viena teorija teigia, kad desertą sugalvojo ji pati, dar kiti teigia, kad tai garsaus šefo specialus, mažai kaloringas, lengvas gaminys balerinai. Bet yra ir kitokių versijų, nesusijusių su pačia A. Pavlova. 
Australų teigimu, konditeriui iškepus baltyminį tortą su vaisiais, tuo metu Australijos scenose buvo rodomas Gulbių ežeras su garsiąją Pavlova. Sakoma, kad dėl trapios balerinos išvaizdos,  varginančio bei sunkaus darbo ir balto sijonėlio, kuris priminė iškeptąjį morengą, tortui puikiai tiko garsiosios balerinos pavardė.
Dar viena teorija teigia, kad pavadinimas tortui prigijo, kai kažkas iš valgančiųjų sušuko: ,,Lengva, kaip Pavlova". Tai kur tiesa? Kas žino...
Bet neginčijama tai, kad desertas pavadintas būtent balerinos garbei, nes Pavlovos šlovės metais, ji buvo tokia garsi, kad  jos vardu buvo vadinami net kvepalai, o rūbai, kuriuos ji dėvėdavo graibstomi. Tai buvo kone manija.

Todėl šiandien siūlau išsikepti Pavlovą patiems namuose. Desertas nėra sudėtingas, tačiau reikalauja daugiau laiko ir kantrybės. Bet skonis atperka viską ir tikrai, verta kiekvienos sugaištos minutės. Kol dar visiškai nesibaigė uogų sezonas, kimbam į darbus.


INGREDIENTAI


Morengui.

150 g. cukraus
3 kiaušinių baltymai
1 šaukštelis (be kaupo) kukurūzų krakmolo
1 šaukštelis acto
žiupsnelis druskos

Kukurūzų krakmolas reikalingas tekstūrai, kad viduje morengas liktų minkštas ir tirpstantis.

Kremui.

300 g. grietinėlės (35 %)
1,5- 2 šaukštai cukraus pudros

Papuošimui.

500- 700 g. mėgstamų vaisių ir uogų.
Mėtos lapelių
Cukraus pudros pabarstymui

GAMINIMAS

Pirmiausia, išsikepame morengą. Aš visada kepu dvigubos normos, nes vienos niekada nepakanka! Jei kepsite iš vienos normos, gausite nedidelį, maždaug 4 asmenims skirtą desertuką.

Morengas.
  1. Orkaitę įkaitinti iki 150 C.
  2. Baltymus plakti plakikliu su druska iki putų. Joms atsiradus, plakant, po šaukštą berti cukrų. Kitą šauktą cukraus berti tik tada, kai prieš tai įdėtas cukrus pilnai ištirpsta! Taip sudėti visą cukrų. Plakti tiek, kol masė pasidarys labai tvirta, ypač balta, be cukraus kristalų. Pakabinus mentele baltymai turi labai gerai laikyti formą, nesvirti.
  3.  Prieš baigiant plakti, supilti actą ir krakmolą. Plakti kol išsimaišys.
  4.  Ant kepimo popieriumi išklotos formos, formuoti torto pagrindą. Galite tai daryti paprastai, dedant šaukštu didelį, storoką lakštą. Galite dėti konditeriniu maišeliu. Galite padaryti ir morenginius šonus su dugneliu, o vidurį palikti tuščią. Čia jūsų fantazijos reikalas.
  5. Paruoštus baltymus dėkite kepti į orkaitę. Pirmąsias 15 min. kepkite 150 karščio orkaitėje, paskui temperatūrą sumažinkite iki 110 C ir kepkite dar apie 40-50 min. Morengas vos vos pagels ir sutrūkinės. Vidus, iškepus, turi būti drėgnas, o išorė traški ir sausa!
 Kremas.

Grietinėlę plakti elektriniu plaktuvu iki putų, joms atsiradus po šaukštelį suberkite cukraus pudrą (ragaukite, galbūt norite mažiau saldumo) ir plakite, kol kremas pasidarys standus. Neperplakite! Jei konsistencija darosi panaši į varškę, tuoj pat sustokite!

Torto surinkimas.

Ant iškepusio ir atvėsinto morengo, konditeriniu maišeliu (arba šaukštu) dėti grietinėlę, o ant viršaus išdėlioti nuplautus vaisius ir uogas. Papuošti mėtos lapeliais, uogas apiberti pudra. 

P.s. Morengą galite išsikepti ir keliomis dienomis anksčiau, tačiau laikykite labai sandariai ir sausai uždarytą.
Surinkus tortuką tuoj pat neškite ant stalo ir ragaukite. Nerekomenduoju gamintis torto dieną prieš, nes nuo grietinėlės baltymas tirpsta.





SALDAUS!

JUSTINA




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą