2018 m. rugsėjo 30 d., sekmadienis

Keksas. Tikras rudens karalius

Į namų langus barbena nedraugiškai nusiteikęs ruduo.
Bet tai reiškia, kad mums laikas susisupti į storus megztinius, o vakarus leisti jaukiai apsigobus pečius pleduku geriant šiltą arbatą. Ir kalbėti. Ilgai ir prasmingai. Užsidegti žvakes, kurios per vasarą tyliai tūnojo kamputyje ir laukė savo eilės šildyti.  Ir pasiimti į rankas knygą, nubraukti dulkes, kurios per vasarą susikaupė ant taip ir neatverstos knygos.
Šalta. Bet kaip tik tokiomis minutėmis, mane labiausiai traukia į virtuvę, sušildyti namus ne tik kvapniais kepiniais, bet ir užplūstančiu jaukumu. Tada net ir šaltas vėjas už lango nebebaisus.
Draugė kaip tik prieš keletą dienų pasakė, kad blog'e trūksta lengvų, skanių, greit paruošiamų kepinių receptų. Na tokių, kur tikrai kiekvienam pavyktų. Tad nieko nelaukdama ir skubu vienu tokių kepinių pasidalinti su Jumis.


Šiandien virtuvėje karaliaus keksas - tikiuosi pas jus irgi. O kodėl keksas? Nes jis labai skanus, drėgnas, ilgai išlieka šviežias (tik kažin ar sugebėsit pasilikti jo nors šiek tiek kitai dienai :)).  Keksas tikras dičkis, iš šio kiekio pasigaminsite visą kilogramą. O pats keksas iškepęs gražiai suskils paviršiuje. Tad net puošti nebereikia ir savaime gaunasi labai žavios išvaizdos. Jeigu nemėgstate kepti vieno didelio pyrago, visada šį keksą galite išsikepti kaip keksiukus. Pliusas - kepsit žymiai trumpiau, tačiau prarasite šiek tiek kepinio drėgnumo. Bet tiek keksiukai, tiek vienas didelis keksas iš šios tešlos išeina puikūs, tad ruoškitės ir nustebinkite savaitgali šeimą ir draugus:)

INGRIDIENTAI

290 g. kvietinių miltų
210 g. cukraus
4 vnt. kiaušinių
220 g. sviesto (minkštas)
200 g. razinų (galite jas keisti džiovintomis spanguolėmis, o jei ir jų nemėgstate - šokoladų)
10 g. vanilinio cukraus
10 g. kepimo miltelių


PARUOŠIMAS

1. Atskirti kiaušinių baltymai plakami plaktuvu, atsiradus baltoms putoms, palaipsniui supilama  60 g. cukraus ir plakama kol baltymų tūris padidėja o masė pasidaro blizgi, standi, laikanti formą.
2. Kambario temperatūros,  minkštas sviestas plakamas plaktuvu su likusiu cukrumi, kai masė pabąla, tada po vieną į tešlą įplakami kiaušinių tryniai.
3. Į gautą trynių-sviesto masę suberiamos razinos (arba kiti jūsų mėgstami priedai) prieš tai šiek tiek apvoliotos tarp miltų (tai neleidžia razinoms nusėsti ant dugno), vanilinis cukrus, ir dalis išplaktų baltymų. Maišoma tik šaukštu. Tešla taip paskystinamas ir paruošiama prieš dedant miltus.
4. Į masę beriami miltai su kepimo milteliais, maišoma ir pabaigoje sudedami likę išplakti kiaušinių baltymai, lengvai įmaišomi į tešlą.
Tešla gaunasi tiršta, sunki. Neišsigąskite, ji tokia ir turi būti. Pilkite tešlą į kepimo popieriumi išklotą skardą (gražiausia naudoti keksui skirtą -  stačiakampę) ir kepkite 180 C orkaitėje apie 30-40 min. Jeigu kepsite mažus keksiukus temperatūrą padidinkite iki 190 C laipsnių ir kepkite iki 20 min.
Ar iškepę tikrinkite pagaliuku. Jeigu matote, kad kekso viršus rudas, o vidus vis dar žalias - pridenkite viršų kepimo popieriumi, tai neleis keksui sudegti, o vidus gražiai iškeps.

Atvėsusį galite puošti, tačiau jam puikiai pakanka ir vos vos paberti cukraus pudra. Valgyti keksą skaniau, kai jis jau atvėsęs, tad labai prie jo karšto nepulkite. Išlaukite ir tik tada mėgaukitės.




Saldaus!

JUSTINA


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą