2018 m. rugsėjo 13 d., ketvirtadienis

Skaniausia duonelė Focaccia

Sveiki sveiki! Ruduo toks laikas, kai norisi daugiau laiko praleisti virtuvėje ir netgi tiems, kas su virtuve nelabai draugauja. Kai sklinda kepinių kvapai, iškart namuose jaukiau, atrodo, kad ir šilčiau. Kvepia namais.
Na, o šiandien, noriu pasidalinti receptu labai skanios ir greit paruošiamos duonelės. Ji tinka ir prie įvairiausių trintų sriubyčių, prie įvairiausiu užtepėlių, gardu padažyti į  padažą ar skanų, prieskoninį alyvuogių aliejų. Na ir dar puikiai tiktų taurė vyno į rankas!
Pasitinkam rudenį? :)




Iš šios normos išeina dvi duonelės, jei kepsite 24 cm. apvaliose formose. Galite kepti ir paprasčiausiai skardoje, bet kepimo formose keptos duonelės, krašteliai būna lygesni ir gražesni :)

Duonelei iškepti jums reikės:

500 g. kvietinių miltų
5 g. sausų mielių
2 g. druskos
325 g. šilto vandens
20 g. alyvuogių aliejaus

Priedams ant duonos:

2 g. rūpios druskos
10 g. alyvuogių aliejaus
5 g. rozmarino šakelių ir raudonėlio (puikiai tinka tiek džiovinti, tiek švieži prieskoniai)
150 g. alyvuogių (dėkit pagal skonį, jos čia puikiai tinka)
pusę galvutės česnako



GAMINIMAS

1. Šiltame vandenyje ištirpinama druska, mielės. 
2. Mišinys pilamas į miltus, išmaišoma, supilamas alyvuogių aliejus. Tešla minkoma rankomis. Minkyti tol, kol ji nebelips prie rankų. Svarbu nepridėti per daug miltų, tešla turi būti minkšta ir elastinga.
3. Gautą tešlą suminkyti į rutuliuką, šiek tiek paviršių patepti riebalais ir padėti šiltai (30 min.), kad šiek tiek pakiltų.
4. Pakilusią tešlą  plonai iškočioti pagal kepimo formos dydį (tešlos storis iki 2 cm.) ir įkloti į skardą.
5. Įklota tešla subadoma šakute iki pat dugno, per visą jos paviršių. Taip iškepusi duonelė bus tolygaus aukščio.
6. Duonelės pagrindas aptepamas alyvuogių aliejumi, pabarstoma druska, rozmarinu, raudonėliais (ar kitais mėgstamais prieskoniais), sudedami pjaustyti alyvuogių gabaliukai, smulkintas česnakas (puikai šiai duonelei tinka ir kiti pabarstai pavyzdžiui - saulėje džiovinti pomidorai+česnakas+raudonėlis).
7. Paruoštą duonelę kepti 200 laipsnių orkaitėje, apie 20 min. Per tą laiką duonelė gražiai pagelsta ir visi namai pakvimpa!




Skanaus!

Duonelė labai skani tiek karšta, tiek atvėsusi. Daug kas nemėgsta alyvuogių, tačiau būtinai jas uždėkite. Asmeniškai aš pati jų irgi vienų nemėgstu, bet ant šitos duonelės, man niekas kitas nėra taip skanu, kaip alyvuogės! Būtinai pabandykit :)

Gražaus rudens, brangieji! Bučkis

JUSTINA

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą