2017 m. rugpjūčio 31 d., ketvirtadienis

Eglė Zakaraitė. Kaip tapti dama - II dalis


Kaip aš pasiilgau tų vakarų, kuomet įsitaisau su knyga rankose ir relaksuoju... Kaip aš pasiilgstu to lapų šnarėjimo, įtraukiančių istorijų... Tad pristatau, pagaliau, Jums populiariausią metų knygą! Ir išties, kodėl ji tokia populiari? Ir ar tikrai knyga verta taip vadintis?



Neslėpsiu, tačiau ir tarp knygų egzistuoja mados! Pavyzdžiui, Eglės Zakaraitės knyga ,,Kaip tapti dama" užkopė į populiarumo viršūnę Lietuvoje! Kiek prisimenu, benaršydama Instagram'e vis užmatydavau šios knygos viršelį vienaip ar kitaip įkomponuotą; tai prie kavos puodelio, tai pliaže, tai šalia gėlių puokštės... Išties, autorė nesuklydo - puikiai pasirinktas fotogeniškas knygos viršelis. Jis tinka beveik visur ir pagyvina nuotrauką. Jo spalvos labai neišsišokančios, tad dailiai atrodo kiekvienoje nuotraukoje, o knygos pavadinimas gana elegantiškas.
Bet... prakalbus apie turinį ir knygos mintį bei esmę, imi ir nualpsti iš nusivylimo. Daug žadanti knyga, visur pompastiškai išpopuliarinta, pasirodo, esanti tikra, atsiprašant, šiukšlė...
Skaitydama visiškai nepatikėjau nei vienu charakteriu, knygos siužetas toks banalus ir neįdomus, kad net juokas ima. 
Įsivaizduokite, pagrindinės veikėjos Marinos vyras Edgaras guli komoje. Tuo tarpu, Marina sprendžia įvairiausias vyro finansines bėdas. Tuo pačiu metu, knygoje pasakojama, kaip kiekvienas sutiktas vyras Marinos gyvenime, ima griūti jai po kojų, simpatizuoja, bando nusitempti į lovą, dovanoja gėles... Tiesiog, taip nebūna... Ypač, kuomet perskaičiau, kaip jai pradėjo simpatizuoti jos advokatas, tada, neva, ji sutinka kitą vyrą ir tas jai simpatizuoja. Na ir viskas vėl iš naujo, viską, atrodo, vėl skaitai iš naujo ir iš naujo... Ir pasaka be galo, kol jos kelyje pasitaiko jau gal penktas vyras, ir vėl, trukt už vadžių, vėl nuo pradžių... Tai be galo nuobodu, na, nebent, tu žiūri televizorių, verdi sriubą, lakuoji nagus ir karts nuo karto užmeti akį į knygą tuo pačiu metu. Reiškia, darai viską, bet nepadarai nieko. Dar man pasirodė juokinga, kad, kai pagrindinė veikėja Marina nueidavo pas senolę, tai senolė vis kalbėdavo tokiom frazėm, lyg iš kokios savęs pažinimo knygos. Juk taip irgi nebūna, močiutės gali kalbėti ir šiuolaikiškai ir mestelti vieną kitą skambią frazę, o čia, lyg Marina ne su močiute kalbėtų, o su automatiniu gyvenimo vadovėliu... Visiškai neįtikino. Juk senas žmogus ne koks robotas, atkalęs mintinai frazes iš populiariausių saviugdos knygų.
Na ir galiausiai, paplokime Marinai, jog ji atsispyrė kiekvienam Macho ir liko ištikima savo vyrui, kuris galiausiai pabunda iš Komos, o knygos pabaigoje prisipažįsta apsimetinėjęs... Argi neprimena serialų? 
Toks jausmas, kad autorė, apart bukinančios televizijos, savo gyvenime daugiau nieko ir nemato.
Pirmos šios knygos dalies neskaičiau, o trečios irgi neskaitysiu. Nusivyliau šia knyga labai labai labai.
Kažkaip pasirodė, jog ši knyga parašyta tiesiog su užgaida. Labai norėjau tai ir parašiau, bet apie nieką.
Kaip tapti dama - aš taip ir nesupratau kaip ja tapti, nes knygos turinio pavadinimas neatspindi. Ar tiesiog, reikia galvoti, jog jei esi ištikima, tuomet esi dama? Čia jau vėl galima diskutuoti ir diskutuoti...
Taip, kad man labai liūdna, kad istorija tokia tuščia, o tikrai buvo galima pagyvinti siužetą, įvelti daugiau intrigos ir nustebinti.
Duosiu 2/10
Štai tokia ta mano nuomonė, o ką manot Jūs? Gal skaitėt šią knygą ir Jums patiko? Pakomentuokite! Galbūt aš kažko čia nesupratau ir būtų visai smagu padiskutuoti!

~Gabrielė~

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą