2020 m. sausio 16 d., ketvirtadienis

Bandelės mini burgeriams, prie salotų ir sriubos



Bandelės tobulai tinka ruošiant naminius burgerius, tiek mini, tiek standartinio dydžio. Puikiai dera prie trintų ar įprastų sriubyčių. Taip pat, tinka tiems, kam reikia bandelės prie salotų. Bandelės minkštutės, skaniausios vos vos šiltos. Kepam?


INGRIDIENTAI
Mielinė tešla:
  • 390 g. miltų
  • 2 vnt. kiaušiniai
  • 20 g. cukraus
  • 30 g. sviesto
  • 23 g. šviežių mielių (arba 8 g. sausų mielių)
  • 110 g. pieno
  • žiupsnelis druskos
Aptepimui ir pabarstams:
  • 1 kiaušinis (paplaktas)
  • sezamų, kmynų sėklų (ar kitų mėgstamų) 
GAMINIMO EIGA
  1. Mieles ištrinti su cukrumi, kol išsileis. Įpilti į jas ketvirtadalį ŠILTO pieno, įberti šaukštą miltų ir išmaišyti. Gautos masės viršų vos vos pabarstyti miltais. Mielių masę uždengti ir pastatyti šiltai, kad pakiltų (apie 10-15 min.) ir pasidarytų putų konsistencijos.
  2. Kai mielės pakyla, supilti jas į miltus (pasilikite 2-3 šaukštus miltų minkymui, kad neperkietinti tešlos), pamaišyti.
  3. Į mielių-miltų masę pilti likusį ŠILTĄ pieną, pilti kiaušinius su juose ištirpinta druska, išmaišyti.
  4. Į masę supilti ŠILTĄ (svarbu ne karštą) IŠTIRPINTĄ sviestą ir viską gerai išmaišyti. Masė pasidarys kibi, pradėti minkyti rankomis vis dedant (jeigu trūksta ir kimba prie rankų) likusius miltus.
  5. Minkyti tešlą iki vientisos, minkštos ir nekimbančios prie rankų masės. Masė turi būti minkšta, bet nesivelti prie rankų.
  6. Užminkytą tešlą dėti į dubenį, aptepti šiek tiek aliejumi, uždengti rankšluostuku ar maistine plėvele ir palikti šiltai apie 30 min, kad pakiltų ir tešlos tūris padidėtų kelis kartus.
  7. Kai tešla pakyla, ją perminkyti išleidžiant susikaupusias dujas. Nuo perminkymo  bandelės bus žymiai minkštesnės. Tešlą vėl uždengti ir šiltai kildinti iki 1 val.
FORMAVIMAS
  1. Kai tešla iškyla, padalinkite ją į 30 (po 20 g.) vienodo dydžio gabaliukų (jeigu norit didesniems burgeriukams, po 30 g.).
  2. Padalintus tešlos gabaliukus suapvalinkite sukant delnu ant stalo, šiek tiek spaudžiant ir visiškai nenaudojant miltų. Tokiu būdu suapvalinsite ir pradings ,,siūlės"
  3. Pagamintas ir suapvalintas bandeles sudėkite į skardas ir pastatykite šiltai apie 15 min. Leiskite šiek tiek pakilti (bus minkštesnis ir puresnis vidus).
  4. Pakilusias bandeles aptepkite kiaušinio plakiniu (šakute paplaktas kiaušinis, kol susijungia baltymas ir trinys).
  5. Apteptas bandeles iš karto barstykite sezamu ar kitomis sėklomis.
  6. Bandeles dėkite kepti į įkaitintą iki 190 C orkaitę ir kepkite apie 15 min. Stebėkite, kai bus švelniai rusvos spalvos - bandelės iškepusios.


PATARIMAI
  •  Norint, kad tešla greičiau iškiltų, kas yra aktualu šaltuoju sezonu, dubenį su tešla įstatykite į kitą dubenį su karštu (bet ne verdančiu) vandeniu. Taip tešla pakils žymiai greičiau. 
  • Prie sriubų tobulai tinka į bandeles įdėti įdarą - tarkuotą sūrį, česnako ir krapų/petražolių.
  • Bandelės skaniausios pirmą, kepimo dieną. Taip pat, laikomos sandariai - antrąją.
  • Jeigu pasidarėte per daug tešlos ir manot, kad tiek bandelių nesuvalgysite, suformuotas galite drąsiai užsišaldyti ir naudoti įsireikus. Jums teliks bandeles išimti iš šaldiklio, atšildyti kambario temperatūroje, leisti šiek tiek pakilti ir kepti!
 SKANAUS!


JUSTINA

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą