2019 m. kovo 17 d., sekmadienis

Minkštos bandelės su varške ,,Roželės"

Turiu tokią tradiciją - savaitgalius paskaninti kepiniais. Na, kad pasilepintume už visos savaitės darbus. O ir niekada niekas negali atsispirti minkštutėms bandelėms. Ko gero, man nėra nieko jaukiau ir maloniau, už namuose pasklindantį šviežiai kepamų bandelių kvapą. 
Todėl šiandieną dalinuosi būtent jų receptu. Ši mielinė tešla labai universali. Iš jos išeina puikios tiek sūrios bandelės, tiek saldžios (atitinkamai mažinant/didinant cukraus kiekį). Tešla labai elastinga, minkšta, todėl labai lengva bandeles formuoti. O iškepusios bandelės tokios minkštos ir purios, kad taip ir negali nustoti valgyti. Nuo stalo tiesiog ištirpsta. Šį kartą bandelės su varške, bet galite laisvai eksperimentuoti įvairiais kitais įdarais - obuolių įdaru, cinamonu, aguonomis, rududu kremu, džemais. 


INGREDIENTAI

Tešlai:
780 g. miltų
4 kiaušiniai
100 g. cukraus (jei norite sūrių bandelių, cukraus dėkite 20 g.)
70 g. sviesto (tirpinto)
45 g. šviežių mielių (jeigu naudosite sausas mieles, dėkite 14 g.)
220  šilto vandens
žiupsnelis druskos

Įdarui:
400 g. varškės
50 g. cukraus (ragaukite, pasisaldinkite pagal skonį)
1 kiaušinis
Pakelis vanilinio cukraus
Sauja razinų
Porą šaukštų pakepintų miltų (kepinkite ant sausos keptuvės, kol šiek tiek pagels)

Aptepimui:
1 kiaušinis

GAMINIMAS

1. Pirmiausia pasiruoškite mieles:
Mieles ištrinti su šaukštu cukraus, supiltį pusę, šilto vandens išmaišyti ir įberti šaukštą miltų. Išmaišius masę uždengti ir pastatyti šiltai, kad pakiltų (apie 10 min.).

2. Kai mielės pakyla, jas supilti į išsijotus miltus (keletą šaukštų miltų pasilikite pabaigai), supilti likusį šiltą vandenį su jame ištirpinta druska, kiaušinius ir likusį cukrų. Išmaišyti, kai masė susijungia į vientisą masę, supilti šiltą, tirpintą sviestą ir užminkyti tešlą. Jeigu tešla limpa, dėkite likusius miltus. Gerai užminkyta tešla turi būti minkšta, bet nelipti prie rankų.
Pagamintą tešlą apibarstykite miltais, uždenkite ir pastatykite šiltai, kad pakiltų (masės tūris turi padidėti bent 2 kartus). Kai tešla pakylą, ja paimkite, perminkykite ir vėl statykite šiltai (kildinkite apie valandą). Kol tešla kyla, pasidarykite įdarą.

ĮDARO RUOŠIMAS

Varškę pertrinkite per sietelį, tada nebus gumuliukų. Jeigu gumuliukai netrukdo, galite varškę naudoti ir netrintą, tiesiog pertrinta yra žymiai puresnė. Į varškė dėti cukrų, vanilę, pakepintus miltus, išmaišyti. Įmušti kiaušinį ir viską išmaišyti iki vientisos masės.
Pabaigoje suberkite razinas.


FORMAVIMAS

Pakilusią tešlą, padalinti į 20 lygių burbuliukų (bandelės bus didokos. Jei norit mažų, galite daryti daugiau).
Kiekvieną burbuliuką kočiokite į apskritimą. Jo šonus įpjaukite. Į patį viduriuką dėkite gerą šaukštą įdaro ir užlankstykite (žiūrėkite paveiksliuke). Tešla turi apglėbti varškę.
Norint, kad būtų panašiau į roželę, kampučius, galite šiek tiek atlenkti.
Formavimą pavaizdavau nuotraukose (nuotraukos nelabai kokybiškos, bet tikiuosi suprasite. Kadangi formavimą nufotografavau ne tą dieną kai kepiau, tad vietoj varškės įdaro pavaizduojant naudojau tešlos gumuliuką. Jus naudokite ten varškę). 







KEPIMAS 

Suformuotas bandeles dėti į skardą (dėkit jas ganėtinai plačiai, jos pūsis!) ir šiltai dar palaikyti bent 20 min, kad pakiltų ir padidėtų. Tada jas aptepti kiaušinio plakiniu (įmuškite kiaušinį į dubenėlį ir paplakite jį šakute).
Bandeles kepkite 190 laipsnių orkaitėje, kol gražiai paruduos (iki 20 min.)




Saldaus!

JUSTINA












Komentarų nėra:

Rašyti komentarą