2020 m. balandžio 29 d., trečiadienis

Elena Gasiulytė. Lietuvos vizionierės

Neaprašytų knygų prisikaupė visas kalnas. Atsirado laiko skaityti naktimis, tai kodėl gi ne? Daugybė knygų apžvalgininkų jau susipažino su šia knyga, visi jie plojo ir žavėjosi, o tai sužadino mano smalsumą. Kadangi visada žinau per mažai, griebiau šią knygą, kuri teigė, kad sužinosiu tikrai daug. Knygoje aprašytos 10 moterų, iš kurių apie pusę nesu net girdėjusi. Visos jos vienaip ar kitaip susijusios su Lietuva.




Kiekviena moteris aprašyta per autorės prizmę. Kur ir kada ji netyčia ,,susidūrė" su viena ar kita persona. Ir tai tikrai nėra siauras požiūris - juk ne veltui šias įspūdžiografijas sugalvojo gidė. Knygoje nerasite sausų faktų ar daugybės datų, o galbūt vieną ar kitą įdomesnį įvykį, apie kurį nerašo istorijos vadovėlyje. Tai daugiau naudinga, nes visokias išdaigas sunkiau pamiršti.




Knygą labai pagyvina ir iliustracijos, karikatūros, maži komiksai. Ir išvis, knyga gan lengvai skaitėsi, tikrai nepervargau nuo informacijos. O Žemaitė rūkiusi cigarus dar ir dabar stovi akyse. Vienaip ar kitaip, šios moterys tikrai buvo ir bus nepamirštamos. Galbūt šią medžiagą teks pritaikyti savo ekskursijose, ką gali žinoti. Vienintelis dalykas, nuvylęs mane - aprašymas apie J. Ivanauskaitę. Galbūt tikėjausi sužinoti kažką naujo, bet nesužinojau. O jei galėčiau rinktis, su kuria moterimi galėčiau vakarieniauti, rinkčiausi Boną Sforzą. Ši ikona tikrai turėtų ką papasakoti. Taigi, visumoje knyga tikrai įdomi ir informatyvi. O juk kartais skaitant norisi ne tik atsipalaiduoti, bet ir kažką sužinoti. Tad šis lengvesnio turinio vadovėlis puikiai tiks smalsuoliams. O šypseną, pamatę iliustracijas, tikrai išgausite. Galbūt teko skaityti? Jei taip, kuri moteris jus daugiausiai sužavėjo?

Leidykla: Tyto alba
Puslapių skaičius: 196
Mano vertinimas: 8/10

Gabrielė


2 komentarai:

  1. Sudominai, ar galetum ikelti keleta puslapiu nuotrauku su iliustracijomis? ��

    AtsakytiPanaikinti