2020 m. balandžio 18 d., šeštadienis

Kas naujo knygų lentynoje?

Sveikos, mielosios. Prieš mėnesį gerokai nusiaubiau internetinį knygyną ir užsipirkau knygų, kurių užteks ko gero ne tik pavasariui, bet ir vasarai. Planavau nusipirkti keletą knygų, bet užsukau į išpardavimą ir žinoma, buvo neįmanoma knygų nepirkti, kokios geros kainos! Nes įprastai knygų kainos yra tikrai nemažos. Man įdomi, įtraukianti knyga susiskaito per 1-2 vakarus. Tad į savaitę perskaityti kelias knygas už įprastą (dažniausiai ~15 eur.) kainą yra tikrai brangoka.
Tiesą sakant, iš visos krūvos knygų, nei vienos neplanavau. Planuose buvo visai kitos dvi knygos, (,,Galutinė stotis Aušvicas" ir ,,Petro imperatorė"), bet neradusi labai geros kainos šioms dviems, nusprendžiau jas susimedžioti kitą kartą. 

Šis mano knygų apsipirkimas buvo kitoks. Pirmą kartą užsukau į skyrelį, kuriame yra knygos su defektu (dažniausiai viršelio). Ir ką atradau. Net keletą knygų, kurios jau buvo mano krepšelyje, tačiau vietoj kokių 10 eur -  po 2, 3 eur... Tai tiesą sakant pusė mano knygų ir yra iš tų, kurios su defektu. Kadangi knygas perskaitau greitai, nelabai man svarbu viršelis, bet svarbu turinys.
Gavusi knygas iškart jas apžiūrėjau ieškodama defektų, ir to, kas galėtų knygą taip smarkiai nuvertinti ir žinot ką? Tie defektai tokie neakivaizdūs, kad knygyne renkantis knygą, galima tokią nusipirkti ir pilna kaina... Vos viena knyga matosi, kad pažeista, nes apsitrynę ornamentai ant užrašo... Visos kitos - kur nors mikro įbrėžimas, kitur nugarėlė pasitrynusi. Bet tai tokie defektai, kad nežinočiau, net nepastebėčiau. Tad šįkart džiaugiuosi, kad dalį knygų pirkau iš defektų skyriaus, sutaupiau nemažai  (80 eur! ) ir pagaliau turėsiu ką skaityti.

Tiesą sakant, visa šita krūvelė knygų būtų ypač pasitarnavusi dabar, kadangi karantinas ir esu priversta sėdėti namuose. Bet deja, važiuodama savaitgaliui pas tėvus, nepasiemiau nei vienos knygos, o tada paskelbė karantiną ir vietoj savaitgalio, gavosi visas mėnuo. Tad, knygas teks skaityti po karantino, jei tik jis pagaliau baigsis.

Taigi, žiūrim, koks mano knygų laimikis.


Mary Shelley ,,Frankenšteinas". (knyga su defektu, kaina 1.9 eur.)

,,Viktoras Frankenšteinas įmena gyvybės paslaptį ir iš lavonų dalių sukurtam padarui įkvepia gyvybę, tačiau savo kūriniu nusivilia, juo pasišlykšti ir jį atstumia. Aplinkiniai žmonės ne ką jautresni. Visų apleistas ir niekinamas Frankenšteino kūrinys ima neapkęsti žmonijos ir persekioti savo kūrėją, reikalaudamas išsklaidyti jo vienatvės skausmą - sukurti panašų į jį padarą.''


Sebastien Japrisot ,,Pinklės pelenei" (kaina 4.57 eur.)
,,Įtartinas gaisras niokoja namą pietų Prancūzijos kurorte. Dvi jaunos moterys – geriausios draugės – įkalintos viduje. Viena bus nužudyta, kita – išgyvens.
Pagrindinė knygos veikėja nubunda stipriai apdegusi veidą ir rankas. Praradusi atmintį ir išvaizdą, ji susitelkia į savo praeitį, tačiau negali suprasti, kas esanti. Ji negali susitaikyti su vienatve, tapatybe, nežinomybe. Kas ji? Paveldėtoja ar jos draugė? Žudikė ar auka? Tik vienas žmogus žino tiesą apie išdavystę tąnakt.''


Jeniffer Ryan ,,Čilberio moterų choras" (kaina 4.50 eur.)

,,Tądien Čilberio choras giedojo paskutinį kartą. Tai buvo jo gulbės giesmė. Nebeliko vyrų. Ir vikaras nusprendė, kad choro nebebus. Idiliška Čilberio ramybė sutrupėjo. Sūnūs ir vyrai išėjo į karą. Viskas rodėsi prarasta. Bet ir šiuo tamsiu metu liko viltis. Moterys ryžosi vėl dainuoti. Charizmatiškoji Primrouzė iš naujo subūrė chorą. Jis suvienijo nepaprastas moteris: drovią našlę, išleidusią vienintelį sūnų į karą, vyresniąją vietinio aristokrato dukrą, susižavėjusią paslaptingu dailininku, jos jaunesniąją seserį, išgyvenančią aistringą meilę, žydaitę pabėgėlę, slepiančią šeimos paslaptį, ir pribuvėją, besistengiančią žūtbūt prasimanyti pinigų."




Peter Hoeg ,,Panelės Smilos sniego jausmas" (kaina 1.79 eur.)

 „Panelės Smilos sniego jausmas" – meistriškai parašytas romanas, kurį galima vadinti ir filosofiniu detektyvu, ir Danijos bei Grenlandijos gyvenimo veidrodžiu. Gyvenimo, kuriame taip maža vietos meilei ir taip daug – vienatvei ir sniegui. Gyvenimo, kurį gyvena Smila – grenlandės medžiotojos dukra, vaikystėje po motinos žūties tėvo atvežta į Daniją, tačiau širdimi taip ir likusi Grenlandijoje. Smila atšiauri, šalta ir maištinga, labiau už viską mylinti sniegą, ledą ir skaičius. Ir Izaiją – kaimynystėje gyvenantį inuitų berniuką. Todėl kai jis žūsta nukritęs nuo stogo, Smila nepatiki policijos versija – pėdos sniege jai sako daugiau. Ji jaučia sniegą ir moka jį skaityti. Ji jaučia pavojų ir klastą. Pradėjusi savo tyrimą, Smila išjudina intrigų, interesų ir nusikaltimų laviną, nubloškiančią ją iš Kopenhagos į Grenlandijos ledynus...


Stephanie Garber ,,Karavalis: atmink, tai tik žaidimas" (kaina 6.58 eur.)

"Senelės žodžiai aidėjo Skarletės galvoje žiūrint į popieriaus lapus rankose, ilgai lauktą atsakymą į savo prašymą. Skarletė Dragna dar niekada nebuvo iškėlusi kojos iš Trisdos salos, kur abi su jaunėle seserimi Donatela užaugo kęsdamos sunkų tėvo būdą ir skaudžią ranką.
Kentėti liko neilgai – netrukus įvyks Skarletės vestuvės su nepažįstamu grafu, ir ji galės išsivežti seserį kartu. Tačiau, kai niekas jau nebesitiki, staiga atkeliauja išsvajotasis kvietimas į Karavalį – kartą per metus rengiamą nepaprastą pasirodymą.
Maištingoji Donatela neketina praleisti šios progos ir paslaptingo jūreivio padedama išvilioja seserį į kelią. Pasiekus paslaptingąją Svajonių salą Karavalio organizatorius Ledžendas pagrobia Donatelą. Pasirodo, ji yra svarbiausia šių metų vaidinime: tas, kuris suras merginą pirmas, taps nugalėtoju.
Skarletė žino, kad viskas, kas vyksta Karavalyje, tėra fantastiškas pasirodymas, tačiau ji neišvengiamai įsitraukia į meilės, dūžtančių širdžių ir magijos žaidimą. Ji privalo surasti seserį nepasibaigus penktajai parai, nes nelemtos pasekmės pradės virsti kaip domino kauliukai ir ji praras Telą amžiams."


Aušra Mažonė ,,Nežinios fronto linijos" (kaina 0.99 eur.).

,,Šioje knygoje susitiksite su Izraelio, Ukrainos, Kenijos, Japonijos, Indijos, Šri Lankos, JAV, Saudo Arabijos ir kt. šalių moterimis, nusprendusiomis priimti karininko žmonos likimą. Tokia ir knygos autorės – lietuvių karininko žmonos – dalia. Išlydėjusios savo vyrą į karines misijas, jos susiduria su nežinomybe, baime ir nerimu, išgyvena nuolatinę meilės ir pareigos, dabarties pilnatvės ir ateities nežinomybės, šalto proto ir prieštaringų jausmų kovą. Kad ir kaip būtų sunku, jos randa savąjį tikėjimo ir stiprybės šaltinį, skatinantį pasitikti gyvenimą drąsia ir atvira širdimi. Kiekviena iš jų atskleidžia intriguojantį politinį, religinį ir kultūrinį gimtosios šalies paveikslą ir, žinoma, kalba apie šeimą, motinystę, karjerą, meilės galią ir taikos palaikymo misijos svarbą."


David  Ebershoff ,,Danų mergina" knyga su defektu (kaina 2.45 eur.).

,,Trečiojo praėjusio amžiaus dešimtmečio pradžia. Kopenhagoje gyvenanti dailininkė Gerda Vegener paprašo savo vyro Einaro papozuoti jos tapomam moters portretui. Vyras – taip pat dailininkas – sutinka. Sesijų metu vilkėdamas moteriškais rūbais, Einaras pamažu supranta, kad gamta suklydo, leisdama jam gimti vyru. Nes jis yra moteris, įkalinta vyro kūne. Nebegalėdamas ilgiau kęsti psichologinių kančių, Einaras ryžtasi vienai pirmųjų pasaulyje lyties keitimo operacijų. Nors ir skaudančia dėl prarandamo vyro širdimi, Gerda pasiryžta visapusiškai palaikyti mylimą žmogų."


Emily  Holleman ,,Kleopatros šešėliai" knyga su defektu (kaina 1.99 eur.).

,,Paskutinės Egipto karalienės Kleopatros kelias į valdžią apipintas mitais ir legendomis, kupinas neatsakytų klausimų ir tamsių šešėlių. Kas nutiko prieš Cezarį ir garsiąją istoriją apie į kilimą įvyniotą Kleopatrą, prieš Egipto karalystės žlugimą ir paslaptingą Kleopatros savižudybę nuodingos gyvatės nuodais? Istorija apie prabanga tviskančiuose, bet godžiuose ir valdžios ištroškusiuose rūmuose slypinčias politines ir meilės intrigas atgimsta Kleopatros šešėlyje likusių seserų – Berenikės ir Arsinojos – pasakojime."



Laura Madeleine ,,Saldžiai karti Paryžiaus istorija" knyga su defektu (kaina 1.99).

,,1909-ųjų pavasaris. Gijomas atvyksta į Paryžių uždarbiauti ir visiškai netikėtai susipažįsta su prabangios cukrainės savininko dukra. Ši pažintis atveria vaikinui duris į svaiginantį pasaulį, pilną saldaus kremo ir karšto šokolado, auksinės karamelės ir cukraus pudros, sausainių ir pyragaičių. Tačiau labiausiai Gijomą vilioja ne saldumynai, o žavi savininko dukra. Jaunuoliai įsimyli, bet juos skiria neperžengiama socialinių skirtumų bedugnė...
1988-aisiais Petra, žymaus akademiko anūkė, randa paslaptingą nuotrauką, įdėtą į voką su užrašu „Atleisk man". Lyg to būtų maža, oficialus senelio biografas ketina atskleisti skandalą, į kurį jaunystėje buvo įsivėlęs profesorius. Petra tiesiog privalo kuo greičiau išsiaiškinti senelio paslaptis ir užčiaupti be galo įžūlų biografą. Su kiekvienu merginos atradimu istorija po truputį atsiskleidžia ir veda Paryžiaus link..."


Tai tokios knygos apsigyveno mano namuose ir nesulaukiu, kada bus perskaitytos. Tikiuosi, bent dalis knygų paliks gerą ispūdį ir lengvai skaitysis. Nes tiesą sakant, turiu bjaurų įprotį skaityti knygas iki galo, net jei knyga labai neįdomi. Tikiuosi, čia neįdomių nebus. O ką skaitysite Jūs? 

JUSTINA

2 komentarai:

  1. Aš šiuo metu skaitau Malūko "Moters kerštas". Kol kas labai patinka, kaip ir anksčiau skaitytos jo knygos :D
    O prie Frankenšteino rekomenduoju ir filmą "Mary Shelley" (2017), ten pasakoja apie rašytoją ir kaip buvo parašytas šis kūrinys ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aš irgi keletą Malūko knygų skaičiau, tikrai neblogos! :) o dėl filmo, ačiū už rekomendaciją, būtinai pažiūrėsiu perskaičiusi knyga :)

    AtsakytiPanaikinti