2019 m. birželio 29 d., šeštadienis

Su Novaturu į šiaurės Italiją. San Marinas ir Ferara


Nė vienas žmogus nesuvokia, kaip nuostabu yra keliauti, iki tuomet, kai jis grįžta namo ir paguldo galvą ant senos pažįstamos pagalvės. Lin Yutang.



Sveiki sugrįžę! Ankstesniame įraše (ČIA) pasakojau apie kelionės į Italiją pradžią ir apie pirmąsias tris dienas. Jeigu patiko, kviečiu skaityti toliau!
Po vienos laisvos dienos, jau nekantriai laukiau, kada gi vėl leisimės į kelią. Taip troškau pamatyti naujas vietas. Nemėgstu užsisėdėti ir nieko neveikti. Tad ketvirtosios dienos rytą, leidomės į kelią.

Pirmasis mūsų tikslas - San Marino Respublika. Tai nykštukinė valstybė apsupta Italijos teritorijos, kuri be kita ko, yra ir seniausia Europoje (jau nuo 301 metų!). Valstybė tokia nedidelė, kad ją aplankysite per vieną dieną, tačiau kokioje įspūdingoje ji vietoje! Beveik visas San Marinas garbingai stūkso ant Titano kalno, kurio skardingi šlaitai atvykstant matosi jau iš toli. Kalnas labai aukštas, dabar nebepasakysiu tiksliai kiek gi metrų virš jūros lygio, bet kažkas tarp 700-800 metrų. Tad pasiruoškite kilti aukštyn ir gėrėtis kvapą gniaužiančiomis panoramomis - nuo Titano kalno matosi visa  San Marino valstybė.



San Marinas - tai siaurų gatvelių ir laiptelių miestas, kvepiantis senove ir išsaugojęs savo paslaptis.   Vis pagalvodavau, kaip įspūdingai gyvena vietiniai ir kaip kartais turėtų varginti turistų srautas.  Vaikštant po miestą, visada kilome tik aukštyn, kol pasiekėme kalno viršūnę, kurioje stūkso bokštai ir įtvirtinimai.
San Marino senamiestis, kurį visą juosia gynybinė siena, pačiame aukščiausiame taške - Titano kalne, kuris kartu su senamiesčiu įtrauktas į UNESCO paveldo sąrašą.


Pačios gatvės atrodo kiek klaidinančiai, visos siauros, visos panašios ir atrodo išraizgytos visaip, kad tik pasiklystum. Tačiau mūsų kelionės vadovas iškart įspėjo, kad niekada nepaklysi, jeigu visada eisi aukštyn ar tik žemyn, priklausomai į kur norima nueiti.   
Į Titano kalną galima pasikelti ir liftu, esančiu iškirstoje oloje, tačiau lipti yra kur kas įdomiau.
Šiaip San Marinas neturi oro uosto, tad specialiai tiesiai į jį neatskrisite, bet poilsiaujant Italijoje ypač netoliese, būtina čia apsilankyti!

Vyriausybės rūmai ir Laisvės statula
Katedra

San Marine pietavome viename šeimos restoranėlyje. Iš karto nusileidus nuo kalno (labai gaila, nebeprisimenu pavadinimo). Labai jauki vieta, skanus maistas, nebrangu (už lazaniją, įdarytus makaronus, vandenį, vyną ir ledus sumokėjome po 15 eur.). Labai smagūs šeimininkai, nemokamai surengė savo krautuvėlės vynų, likerių degustaciją. Labai patiko! Grįžome su išsirinktu ypatingu vynu. Lauksim progos jį atidaryti!


Iš  San Marino keliavome į Italijos miestą - FERARĄ,
Atvykus į miestą, atrodo, lyg būtum laiku persikėlęs į viduramžius. Labai keistas jausmas, vaikštant po tokio senumo gatveles. 
Feraros centre stūkso didžiulė, keturiolikto amžiaus Estense pilis, kuri niekaip net netelpa į kadrą, tokio įspūdingo dydžio! Ją juosia kanalai, o į vidų patenkama pakeliamu tiltu. Galbūt lyginant su kitais rūmais, pilis atrodo nykiai ir paprastai, tačiau suprantant kokio ji amžiaus, ir, kad yra viduramžių laikotarpio, viską vertini kiek kitais kriterijais. 
Pilies viršutiniai aukštai turi balkonėlius, dekoro elementus.

Šis unikalus, viduramžius menantis miesto centras, taip pat įtrauktas į UNESCO paveldo sąrašą. 

Miestą puošia katedra ir varpinė. Gaila, katedra yra tvarkoma, todėl nesimato jos grožio. Šalia stovi varpinė, kuri savo stiliumi išsiskiria, atrodo, lyg būtų visai kito pastato dalis.


Miesto rotušė

Feraros senamiestį juosia labai ilga siena, o grindinys grįstas akmenimis. Tad jeigu ne daugybė turistų ir vietinių, jeigu trumpam ištuštėtų gatvės, atrodytų, kad keletą amžių persikėlei atgal. Toks jausmas susikuria einat Feraros siauromis gatvelėmis


Tai šiam kartui tiek, laukite sekančos dalies, kurioje susitiksime... Meilės mieste - Veronoje. Susitiksime?

JUSTINA







Komentarų nėra:

Rašyti komentarą