2019 m. vasario 7 d., ketvirtadienis

Kokosinis vyniotinis

Artėja savaitgalis, o savaitgaliai - pasilepinimo metas! Juk taip?
Man visada savaitgaliai kvepia kepiniais. Tai lyg maža tradicija, o ir kvapas pasklindantis po namus sukuria lyg kokį jaukumą. Tada taip gera namuose.
Kad būtų lengviau sugalvoti, kuo palepinti savo šeimą, noriu pasidalinti su Jumis kokosinio vyniotinio receptu. 
Kartais vyniotiniai skamba bauginančiai, atrodo sudėtingas reikalas, bet pabandykite išsikepti ir pamatysite - tai vienas lengviausiai ir greičiausiai pagaminamų saldumynų. Vieną kartą iškepus, sekantį kartą jau padėsite patys varijuoti įvairiais kremais ir kurti pagal savąjį skonį. Šį kartą aš gaminau su kokosu, nes tai vienas tų skonių kuriuos be galo mėgstu. Ir tikrai, kas su kokosu, jau pavergia mano širdį. Tad šį kartą įsinorėjus kokoso, greitai sukurtas štai toks kokosinio vyniotinio variantas. Gaminam?


INGREDIENTAI
Tešlai:
90 g. miltų
100 g. cukraus
4 vnt. didelių kiaušinių
20 g. tamsios, geros kakavos miltelių (visada naudoju Beatos kakavą, ji puiki).

Kremui:
200 g. sutirštinto saldinto pieno
90 g. minkšto sviesto
200 g, grietinėlės (35 % riebumo)
40 g, kokoso drožlių
100 g. varškės (pertrinti)

Papuošimas:
1 vnt. šokoladas (koks, priklauso nuo to, kokį mėgstate. Aš naudojau juodąjį).

GAMINIMAS

1. Miltus padalinti į du dubenėlius, į vieną iš dubenėlių, įdėti kakavą ir sumaišyti. Atidėti į šalį, juos naudosime vėliau.
2. Švariame inde įmušti kiaušinius ir plakti su cukrumi, kol masė padvigubės ir pabals, ištirps cukraus kristalai.
3. Gautą kiaušinių masę padalinti pusiau į skirtingus du dubenėlius.
4. Į kiaušinių masę, atsargiai, šaukštu, įmaišyti miltus. Vienam dubenėliui kiaušinių masės, imam vieną dubenėlį miltų. Tokiu būdu gausite dvi skirtingas tešlas -  baltą ir kakavinę.
5. Tiesiame kepimo popierių per visą skardą. Jį vos vos patepame aliejumi, kad iškepęs biskvitas lengviau nusiimtų.
6. Į du konditerinius maišelius susidedame pagamintas tešlas (jei neturit maišelių, dėkite šaukštu). Ant paruošto kepimo popieriaus, tešlas spauskite plonomis juostutėmis per visą skardą, kaitaliojant baltą ir juodą tokiu būdu išgausite gražų, ornamentuotą biskvitą. Kai visa skarda bus padengta plonu sluoksniu ( apie 1,5 cm. ) tešlos,  visą paviršių išlyginkite mentele, kad visur būtų lygu, be didesnių duobučių ir iškilimų. Kuo nelygesnė tešla bus, tuo nevienodžiau keps ir vietomis biskvitas gali pradėti trupėti.
7. Išlygintą tešlą dėkite kepti į įkaitintą orkaitę, kai temperatūra pasiekia 190 C.  Kepsite labai trumpai, iki 10 min. Kiek laiko keps priklauso ir nuo jūsų orkaitės, ir nuo to, kokiu storumu išklojote tešlą, tad stebėkite. Biskvitas  neturi spėti paruduoti. Ar iškepęs viduje patikrinkite pagaliuku (medinį pagaliuką smeikite į vyniotinio viduriuką, jei jis lieka sausas - galite gaminį traukti iš krosnies).
8. Karštą, tik iškeptą biskvitą suvyniokite kaip vyniotinį į ruliuką ir padėkite, kad atvėstų. Taip yra daroma tam, kad susiformuotų ruliukas ir jums tepant su kremu nelūžinėtų.

Kol biskvitas vėsta, gaminame kremą.

1. Iki standumo išsiplakite grietinėlę. Trumpam pastatykite ją į šaldytuvą - naudosime ją pabaigoje.
2. Minkštą sviestą išplakite iki baltumo mikseriu, jis pradės gražiai laikyti formą, tada supilkite kondensuotą pieną ir vėl plakite kol pasidarys, vientisas, baltas kremas.
3. Į gautą sviesto masę sudėkite varškę ir kokoso drožlės, viską galite įmaišyti mikseriu, bet pačiu lėčiausiu rėžimu ir nemaišyti ilgiau nei 1 minutę
4. Į gautą masę šaukštu, lengvai įmaišykite išplaktą grietinėlę, pamaišyti trumpai, kol kremas taps vientisas.

VYNIOTINIO SURINKIMAS

1. Atvėsusį biskvitą išvynioti ir nulupti kepimo popierių.
2. Ant patiesto biskvito tepkite kremą, per visą jo paviršių, paliekant tik apie 3 cm. neteptą kraštą. Netepta vieta reikalinga tam, kad jūsų vyniotinis tvirtai susisuktų, nes jeigu kremo bus krašte - jis nesulips.
3. Kai visas kremas jau išteptas, susukite biskvitą vėl lygiai taip pat, ir per tas pačias vietas, kaip ir pradžioje, kai biskvitas buvo tik iškeptas.
4. Vyniotinį tvirtai susukite į maistinę plievelę ir dėkite į šaldytuvą, kad sustingtų. Geriausia turėti kantrybės ir išlaukti kitos dienos. Pastovėjęs vyniotinis būna skanesnis, labiau sudrėkintas, tvirtesnis. Tad pakentėkite ir išlaukite.

PAPUOŠIMAS
1. Išsitirpinkite šokoladą ir juo aptepkite visą, sustingusio vyniotinio paviršių. Tepimui patogiausia naudoti konditerinį teptuką, bet jo neturint, puikiai pavyks ir šaukšteliu.
2. Apteptą ir papuoštą vyniotinį dar trumpam padėkite į šaldytuvą, kad sustingtų šokoladas (apie 15 min.) ir galite nešti desertą ant stalo bei patiekti. Saldaus!



P.s. Kas sekate mane instagram'e tinkle, jeigu gaminate pagal mano receptus, pasidalinkite mintimis kaip sekėsi, nuotraukomis ir pastebėjimais. Visada smagu matyti kaip jums sekasi ir, kad receptai naudingi. Žymėkite mane savo story @kniustyte arba atsiųskite nuotrauką pasigirti privačiai! Kartu juk džiaugtis smagiau! :)


JUSTINA


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą