2019 m. vasario 27 d., trečiadienis

Kibinai

Didžiausia mano aistra - saldumynai. Tačiau atėjo laikas pasidalinti ir kažkuo sūriu. Sutinkate?
Kibinus aš labai mėgstu. Gaila tik tai, kad parduotuvėse beveik niekada negaliu nusipirkti jų skanių. Tad tenka keptis pačiai. Kibinai man patinka dar ir tuo, kad juos labai patogu pasiimti ir į keliones, nes skanūs ir šalti, taip pat yra sotūs.
Kartais kibinus gaminu ir pietums. Tiesiog prie jų išverdu sultinio. Na tikras apsivalgymas! Patogu  pavaišinti ir draugus, kai susirenkam pabūti kartu. Žodžiu - vieni pliusai. 
Ar užtrunka ilgai? Pagamintą tešlą reikia pašaldyt, tad planuokitės laiką taip, kad turėtumėte kokias 2 valandas laisvas.
Kepam? :)


INGREDIENTAI


Tešlai (20 vnt. kibinų)

460 g. miltų
200 g. sviesto (jeigu norite trapesnių, galite per pusę dėti su margarinu)
200 g. grietinės (30 proc.)
2 kaušiniai
žiupsnelis druskos

Mėsos įdarui

500 g. kiaulienos faršo (arba bet kokios kitos mėsos, jeigu naudosite ne faršą - pjaustykite smulkiais kubeliais)
2 nedideli svogūnai
3 skiltelės česnako
Prieskoniai, druska, pipirai 

P.s. įdarui tinka bet kas -  labai skanu su varške ir špinatais ar saulėje džiovintais pomidorais. Su vištiena. Su grybais. Ar net su kumpiu ir sūriu. Improvizuokite :)

Papuošimui
1 kiaušinis
20 g. sezamo sėklų

GAMINIMAS


Tešlai miltus suberti ant stalo, padaryti juose duobutę ir į ją sudėti atšaldytą sviestą. Miltus ir sviestą kapoti plačiu peiliu, kol neliks sausų miltų ir stambių gabalėlių sviesto. Turite gauti smulkias kruopeles. Tada vėl padaryti duobutę viduryje, į ją sudėti grietinę ir kiaušinius. Gautą masę dar šiek tiek pakapoti peiliu, kol masė apsijungs ir tada pradėti minkyti rankomis. Masę minkykite ne per ilgai, kad nepradėtų tirpti riebalai. Kai masė susijungia į vientisą kamuoliuką, užbaikite ir suvyniokite į maistinę plėvelę padėkite į šaldymo kamerą 15 minučių.

Kol tešla šąla, pasigaminkite įdarą. Smulkiai kubeliais supjaustykite svogūnus ir dėkite į įkaitintą keptuvę. Kepinkite ant sviesto - taip bus skaniau. Kai svogūnai šiek tiek apkepa suberkite smulkiai pjaustytą česnaką. Kepkite viską, kol svogūnai švelniai pagels. NESUDEGINKITE!

Iškeptus svogūnus ir česnakus sumaišykite su faršu. Dėkite prieskonius, pipirus, druską. Švelniai paminkykite, bet ne per daug, tik tiek, kad įsimaišytų prieskoniai.


FORMAVIMAS

Atšaldytą tešlą padalinti vienodais gabaliukais, turite gauti 20 vnt.. Imti po vieną burbuliuką ir kočioti į apskritimą. Kočiokite apytikriai 4 mm storio. Kai turite apskritimą, į viduriuką dėkite mėsos įdaro ir užspauskite kraštus (kaip virtinukui). Kraštus užspauskite tvirtai, kad įdaras neišbėgtų.
Užspaustus kraštus užsukite spaudžiant, kad gautųsi bangelės (labai sunku paaiškinti žodžiais nerodant, kad būtų aiškiau galite pažiūrėti youtube kaip užlankstyti kibinus - tikrai rasite :))
Jeigu nemokate užsukti, galite užspausti ir tiesiog šakute, tik tiek, kad kibinukai nebus labai gražūs.

Visą tai padarykite su visa turima tešla ir įdaru, kol gausite 20 vnt. standartinio dydžio kibinukų. 
Kai suformuosite visus kibinus, dėkite juos į paruoštą skardą aptepkite kiaušinio plakiniu (kiaušinį įmuštą į dubenį paplakti šakute) ir apiberti sezamo sėklomis.
Paruoštus kibinus dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite 200 C orkaitėje, kol paruduos (apie 20-30 min.).

Iškepusius kibinus skanaukite su karštu sultiniu, arba valgykite atvėsintus. Tikras skanumėlis!


JUSTINA







Komentarų nėra:

Rašyti komentarą