2018 m. vasario 13 d., antradienis

Valentino dienos psichozė. O kas jei esi vieniša?


Taaaip, vėl artėja Valentino diena, parduotuvės jau nusidažė raudonai ir visur už akies užkliūna raudonos širdelės, meškinai, dirbtinės rožės, saldainiai, pagalvėlės...Viskas skęsta širdelėse ir šiek tiek tuštybėj.  Kur be pasisuksi visur tik raudona ir rožinė. 

Gal todėl man šį diena nėra pati mėgstamiausia.


Valentino diena, gal ir būtų ypatinga, jeigu nebūtų tokia sukomercinta. Dabar atrodo, kad svarbiau yra pirkti, nei jausti. Todėl, man tai nelabai šventė ar kažkokia ypatinga diena. Na, kai buvau vaikas, ši diena buvo smagi, širdelės ant rūbų, šokoladai širdelės formos... Tada buvo linksma. Bet kai suaugi, pamatai, kad tai... nelabai reikšminga. 
Aišku, dėmesys yra malonu, bet ar tik vieną kartą metuose? Man maloniau gauti puokštę gėlių, kai visai nesitikiu, o ne vasario 14 dieną, kai žinau, kad visos pasaulio moterys skęsta glėbiuose raudonų rožių. Juk norisi jaustis ypatingai. Ir žvakės, žiedlapiai. Ne ne ne. Na, ne man. Ir ar 101 rožė reiškia, kad labiau myli? Juk iš tiesu svarbiausia, buvimas kartu ir patys svarbiausi žodžiai. Ir jausmas. Tai  ko už jokius pinigus nenupirksi. Gal todėl man visada nuoširdesnė ta viena vienintelė gėlė nei didžiulė puokštė. 
Nesureikšminu šios dienos. Bet istorija jos gana graži. Tai, kodėl Valentino diena vadinama meilės diena? Kaip daugelis (manau) žinot, vienas Romos imperijos imperatorius, uždraudė poroms tuoktis, taip tikėdamasis priversti vyrus eiti kariauti. Ir tik vienas kunigas - Valentinas, slapta sutuokdavo įsimylėjalius. Romantiška, tiesa? Bet už tai buvo nubaustas ir įkalintas. Sakoma, kad jis įsimylėjo merginą, kuri atnešdavo jam, kaliniui, valgyti, ir prieš pat mirtį parašė jai laiškelį, pasirašydamas ,,Tavo Valentinas". Nuo čia ir kilo meilės laiškelių pasirašinėjimas Valentinais. 
Taip meilės dienos globėju ir tapo Šventasis Valentinas.
Valentino diena - pasaulinė šventė, tačiau Lietuvoje ji pradėta švęsti dar visai nesenai, ir tiesa ta, kad nėra jokių tradicijų pas mus, kurios tą dieną paverstų ypatinga, tad mums nelabai daug ką ši diena ir reiškia. Ko gero daugelis esame pamiršę, kad patys lietuviai turėjo meilės deivę - Mildą, kurios šventę senovės lietuviai švęsdavo gegužės 13. Tik turbūt to niekas neatsimena, bet iš esmės meilės diena yra ir lietuviška.

Tad jei neturi antros pusės, šią dieną skirk pasilepinti. Skirk laiko sau! Nusipirk rankinę, kurios senai norėjai, pasiimk į rankas puikią knygą, dėžutę macarons sausainių (pamirškit tas dietas!) ir pasimėgauk šia diena sau. Ir tuo, kad niekas negadina nervų (juokauju :D).  Nes pirmiausia reikia mylėti save. Ir NIEKADA to nepamirškit.
Ir puiku šią dieną švęsti. Puiku mylėti. Tiesiog. Pirmiausia yra tikri jausmai. Nesumaterialėkim.
Ir be galo džiugu, kad turite kam pasakyti tuos tris ypatingus žodžius. Ir kad galite juos išgirsti.

P.s. Mylėti reikia kasdien, o ne tik Vasario 14-tąją. Tad mylėkim!

JUSTINA

2 komentarai:

  1. Labai šaunus straipsnis! Pritariu tau šimtu procentų, nes man Valentino diena, be parduotuvių pasipuošusių šventine atributika, yra iš kitų dienų neišsiskirianti.

    AtsakytiPanaikinti