2021 m. lapkričio 14 d., sekmadienis

Holly Ringland. Visos Alisos Hart gėlės

Prisipažinsiu, kad dažnai renkuosi knygas ne tik pagal jų turinį, bet ir pagal jų viršelį. Knyga man - didelis malonumas. Tad visomis prasmėmis noriu ja grožėtis ir gėrėtis. Man gera knygas išglostyti, pauostyti, vis pavartyti kiek perskaičiau, o tada perversti kiek liko... Tad nenuostabu, kad mano akį patraukė Holly Ringland ,,Visos Alisos Hart gėlės". Nesumeluosiu, jog tokios gražios knygos tikrai puošia asmeninę biblioteką. Kai knyga atsidūrė mano rankose, negalėjau patikėti, jog į ją įdėta tiek daug darbo! Kiekvienas skyrius prasidedantis gėle yra išpieštas gėlių motyvais, tada nurodoma gėlės reikšmė ir galiausiai - jų išvaizda, paplitimas. Jausmas toks, lyg vartyčiau gėlių enciklopediją, bet išties, juk tai romanas! Tai tikrai viena iš gražiausiai išleistų knygų, kokias esu mačiusi.


Kai perskaičiau pirmus skyrius, taip nuoširdžiai nustebau, kad gėlių reikšmė, atitinka pagrindinės veikėjos gyvenimą. Gėlių simbolika labai gražiai susipynusi per visą knygos siužetą. Kiekvienas gėlės žiedelis labai smulkiai ir kruopščiai išpieštas. Taigi, knyga spinduliuoja grožiu, bet kaip su knygos turiniu?

O skaitant man buvo taip emociškai liūdna. Ne todėl, kad knyga būtų neįdomi, visai ne! Atvirkščiai! Knygos herojė Alisa gauna daugybę gyvenimo smūgių, kurie sukėlė manyje labai daug emocijų. Visišką emocijų audrą! Buvo tokių vietų, kur net graudinausi ir jei bučiau sau leidusi paverkti, būčiau tikrai verkusi... 

O, kad būtų aiškiau, trumpai pristatysiu knygą. 

Alisos vaikystė, nors ir praleista gėlių lysvėse, buvo labai skaudi. Mergaitė dažnai matydavo savo smurtaujantį tėvą, kuris sužeidė jos šunį, o ir ant mamos kojų, mėlynės atsirado neatsitiktinai. Alisa ir pati dažnai kiūtodavo pasislėpusi, svajodama, kaip norėtų sudeginti savo tėvą ir, kad jis atgimtų, kaip feniksas, į gerąjį tėtį. Vieną dieną ūkyje įvyksta tragedija. Alisa atsibunda ligoninėje, kurioje sužino, kad šiame pasaulyje ji liko vienut vienutėlė, tad dabar ją augins močiutė, apie kurią ji nebuvo girdėjusi. Alisa pradeda naują gyvenimą. Eiti pirmyn jai padeda gėlės ir ūkyje dirbančios moterys, kadaise irgi patyrusios įvairiausių skaudžių dalykų. Bėga metai. Ir Alisa sužino, kad jos artimiausia močiutė nuslėpė nuo Alisos visas šeimos paslaptis. Merginai to per daug - ji palieka viską už nugaros ir išvyksta ten, kur dar niekada nėra buvusi...

Daugiau apie knygą galite pasiskaityti čia: https://www.patogupirkti.lt/knyga/visos-alisos-hart-geles.html Taip pat, Patogupirkti.lt galite perskaityti ir knygos ištrauką, kurioje pamatysite keletą knygos detalių - išpieštų gėlių. Jūs tik pažiūrėkite! (Paspauskite ,,Skaityti ištrauką" ir suprasite ką turiu mintyje).


 

Tai tik trumpa knygos dalelė. Bet visa knyga yra apie mergaitę ir jos virsmą moterimi. Apie Alisos gyvenimo kelionę, apie jos mylimus žmones ir, žinoma, apie gėles. Šios turi tiek daug prasmės, dažnai tampa svarbia žinute ar išsigelbėjimu.

Ir nors skaitydama pradžią, mąsčiau, kad taip, tai liūdna istorija ir taip, ta mergina patyrė viską, kas gali būti baisiausia. Bet kai pasiekiau knygos vidurį ir Alisa su džipu pasileido į kelionę, mane apėmė jausmas, kad pabėgau kartu su ja. Ta knygos dalis buvo labai unikali. Supinta su Australijos gamta, aborigenų istorija, gentimis. Atrodo, net atsidūriau kitoje knygoje, bet toje pačioje istorijoje. Ta knygos dalis buvo tokia įdomi ir aš taip viską įsivaizdavau, lyg visi vaizdai man stovėtų prieš pat akis. Tai buvo knygos magija! Ir nors istorijos pabaigoje, viskas išsinarpliojo, kaip nepaklusnūs siūlai, viskas taip gražiai išsiraizgė, gal net per daug gražiai, ši knyga man primins apie tą unikalią Australijos gamtą, apie tuos gamtos objektus, kuriuos autorė taip vaizdžiai aprašė, kad net pasimečiau, kur viskas tikra, o kur išgalvota.

Tad nežinau ar tai buvo tinkamas laikas, o gal tinkama vieta, o galbūt, paprasčiausiai, ši knyga yra labai gera ir viskas.   

Leidykla: Baltos lankos

Puslapių skaičius: 400

Įsigyti čia :)

Labai rekomenduoju! O gal jau skaitėte? Pasidalinkit!

GABRIELĖ

2 komentarai: