2016 m. spalio 25 d., antradienis

F. Scott Fitzgerald. Didysis Getsbis


Kuomet pamačiau filmą ,,Didysis Getsbis", pasakiau sau, jog privalau perskaityti šią knygą. Juk esu labai sužavėta Coco Chanel auksiniu amžiumi, kuomet jos garsieji No5 kvepalai tapo ,,viršūne", moterys garbanojosi trumpus plaukus, o ant kaklo kabinosi tonas baltų perlų karolių. Tas vadinamasis ,,džiazo" amžius tiesiog prikausto žvilgsnį, tad filmą žiūrėjau net nemirksėdama. Vien apranga, aktorių kostiumai, jų stilius, šukuosenos, papuošalai verti ilgiausių pasakojimų... O ir siužetas, kiek neįprastas, tačiau labai įtemptas ir ,,skanus"... Nebepamenu, kuomet įsigyjau šią knygą, tapusią amerikiečių klasika, tačiau tik dabar užverčiau paskutinįjį puslapį... Net knygos įrišimas kiek senoviškas - gelsvas popierius, minkštas, pigus viršelis, tačiau turinys, paliko tikrai didelį įspūdį.


Kadaise Getsbis ir Deizė įsimylėjo vienas kitą, tačiau Getsbiui išvykus į karą, Deizė sukūrė šeimą su kitu vyru. Po keleto metų, Getsbis grįžo ir pasistatė savo namą tiesiai priešais Deizės namus, esančius kitoje ežero pusėje... Jo meilė jai neišblėso, o ji ar vis dar jį myli? Kiekvieną savaitgalį Getsbis daro įvairius vakarėlius ir puotas, į kurias suvažiuoja tūkstančiai svečių, tačiau Deizė niekuomet neatvyksta... Visa laimė, jog šalimais atsikrausto Nikas Karavėjus, kuris gerai pažįsta Deizę. Jo pagalba Getsbis su Deize susitinka, tačiau ar lemta jiems likti drauge? 

Tai labai graži istorija, kuri nežinau ar dėl vertimo ar dėl autoriaus kaltės nebuvo iki galo atskleista... Manau, viską galima buvo parašyti dar vaizdžiau ir plačiau... Būtent dėl tos priežasties, filmas man patiko labiau. Tačiau, be jokių abejonių, ši istorija tiesiog puiki, charakteriai tokie skirtingi ir kartu panašūs. Nežinau ar gerai padariau, jog pirma pamačiau filmą, o tik tada perskaičiau knygą. Gal todėl, skaitydama visada įsivaizduodavau filmo scenas ir niekas nebestebino, knyga šiek tiek nublanko. Bet kuriuo atveju, filmą norisi vėl pasižiūrėti ir dar kartą viską palyginti. Jeigu norite perskaityti tikrą klasiką, pasiilgote meilės romanų, tuomet čiupkite Getsbį, nes ši knyga turinti lengvą liūdesio prieskonį, padės suvokti nemažai dalykų.

Filmas 9 iš 10.
Knyga 8 iš 10.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą